En migrantbåt har befunnit sig mitt i Medelhavet utan att vare sig Malta eller Italien velat ta emot den. Nu erbjuder Spanien till slut hamn. Foto: Kenny Karpov/SOS MEDITERRANEE/Reuters

Spanien erbjuder hamn åt migrantbåten som är fast på Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Spanien kommer att erbjuda en hamn åt den migrantbåt som befinner sig på Medelhavet efter att vare sig Malta eller Italien velat ta in den, uppger det spanska premiärministerkansliet, enligt Reuters.

Över 600 migranter räddades under natten till måndagen utanför Libyens kust. Men längre än internationellt vatten kom de inte på grund av en dispyt mellan Italien och Malta.

Räddningsinsatsen koordinerades av Italien men fartyget nekades sedan av inrikesministern Matteo Salvini att gå i hamn. Salvini hänvisade räddningsfartyget Aquarius till Malta i stället.

#flykt

”Malta kan inte fortsätta att titta åt andra hållet när det gäller att respektera internationella konventioner”, skriver flera Italienska ministrar i ett uttalande.

Malta tar inte emot

Enligt Malta har de dock inte någon skyldighet att ta emot migranterna och försvarade sig genom att säga att de följer internationella åtaganden. Främst för att operationen styrdes av Italien och att det var inom libyskt sjöområde som migranterna räddades.

”Malta kommer således inte att ta emot det aktuella fartyget i sina hamnar”, skriver landets regering i ett uttalande.

Människor i nöd

Flera av de som räddades var barn och gravida kvinnor och under måndagen kom både vädjan från FN och EU om att länderna skulle nå en snabb uppgörelse. UNHCR, betonade att människorna ombord på Aquarius är i nöd, att maten håller på att ta slut och de behöver hjälp snabbt.

– Vi talar om människor... Det borde vara prioriterat för både italienska och maltesiska myndigheter att se till att dessa människor får den vård de behöver, säger EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas.

Spaniens premiärminister har erbjudit fartyget att ankra i Valencias hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet