Minst 46 migranter har drunknat utanför Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

Över 50 människor har drunknat på Medelhavet sedan deras båtar kapsejsat i två separata olyckor. Den ena räknas som en av de värsta migrantbåtskatastroferna de senaste åren.

Tunisiska myndigheter meddelar att 47 kroppar har bärgats sedan en fiskebåt med migranter sjunkit utanför Sfax på landets östkust. Ett 70-tal personer har räddats, enligt migrationsorganisationen IOM. Fiskebåtens passagerare uppges ha varit ”tunisier och utlänningar”.

Det är oklart hur många som saknas, men enligt en överlevare fanns omkring 180 människor ombord på fiskebåten.

Klamrade sig fast

Farkosten skickade ut en larmsignal vid midnatt till söndagen och hittades tre mil från land av enheter från Tunisiens flotta och nationalgarde. Sök- och räddningsinsatser med hjälp av flyg och dykare pågick under söndagen.

– Jag överlevde genom att klamra mig fast vid en planka i nio timmar, säger en överlevare som också berättar att kaptenen övergav båten sedan den börjat sjunka.

Migranter försöker förhållandevis ofta ta sig från Tunisien över Medelhavet till Europa i hopp om att bygga en bättre framtid. För dem som lämnar just Tunisien handlar det ofta om frustration över landets höga arbetslöshet.

Sjönk utanför Turkiet

I vattnen utanför Turkiet rapporteras minst nio migranter, sex av dem barn, ha mist livet. Motorbåten de färdades i hamnade i sjönöd och sjönk i Medelhavet vid Antalyaområdet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Fem människor ska ha räddats medan en saknas. Enligt nyhetsbyrån Dogan försökte motorbåtens passagerare ta sig till Europa. Det är inte känt vilket land de kom ifrån.

Italien skärper politiken

I fokus för migrantströmmarna över Medelhavet står Italien, dit 700 000 migranter har anlänt sedan 2013. Landets nye inrikesminister Matteo Salvini har under söndagen besökt Catania på Sicilien för att trycka på för en tuffare agenda mot migrationen.

”Syftet är att rädda liv. Och det görs genom att förhindra att dessa dödens båtar anländer, en affärsverksamhet för somliga och en skamfläck för resten av världen”, kommenterar Salvini helgens olyckor i ett uttalande.

Hans företrädare slöt ett kontroversiellt avtal med Libyen, en nyckelpunkt på rutten till Italien, vilket har fått ned antalet migranter med 75 procent sedan förra sommaren. Salvini, från det främlingsfientliga partiet Lega, har lovat att stoppa båtmigranterna från Afrika och utvisa omkring 100 000 papperslösa om året.

2015 tog sig över en miljon människor – många av dem på flykt undan konflikterna i Syren, Irak och Afghanistan – över havet från Turkiet till Grekland och EU. Antalet anländande minskade kraftigt 2016, efter en överenskommelse med Turkiet om att migranter skulle återföras dit.

Men rutten verkar på nytt ha blivit populär. Enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM) hade, den sista maj, 10 948 människor försökt ta sig till Grekland via Turkiet i år.

Av dem uppges totalt 35 människor ha omkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer