Flyktingar gör sig i ordning för en dag i flyktinglägret i öriket Nauru. Arkivbild. Foto: TT

Flyktingar anklagas för att ljuga

Uppdaterad
Publicerad

Australien anklagar asylsökande som hålls i flyktingläger i bland annat öriket Nauru för att komma med falska anklagelser om sexuella övergrepp.

– Jag har gjorts uppmärksam på att en del kommit med falska anklagelser som sexuella övergrepp, för till syvende och sist så har människor betalat människosmugglare för att de vill komma till vårt land, säger immigrationsminister Peter Dutton till australisk radio.

Uttalandet kommer dagen efter att tidningen The Guardian publicerat 2.000 läckta incidentrapporter som vittnade om desperation och missförhållanden i landets hårt kritiserade flyktingläger i Nauru.

– En del personer har till och med gått så långt som att skada sig själva och människor har offrat sig själva för att ta sig till Australien. Säkerligen har en del kommit med falska anklagelser, säger Dutton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.