Foto: TT

Flyktingbarn tvingas sälja sex

Publicerad

Flyktingbarn i norra Frankrike tvingas begå brott och prostituera sig på daglig basis, enligt FN:s barnorgan Unicef.

Barnen i migrantlägren i norra Frankrike lever under konstant hot att utnyttjas sexuellt, utsättas för våld eller tvingas till arbete, enligt Unicef, som uppmanar myndigheter att göra mer för att skydda dem.

”Sorgliga historier”

Problemen har funnits länge, men förvärrats. För många är målet att ta sig till Storbritannien och människosmugglare erbjuder sig att ta dem dit för motsvarande närmare 50.000 kronor. Andra försöker ta sig dit genom att gömma sig i kylutrymmen i lastbilar.

– Vi har hört sorgliga historier om flickor som får fem euro för att utnyttjas sexuellt, för att kunna ta sig in i lägren, eller för att börja betala för resan till Storbritannien, säger Melanie Teff vid Unicef till Thomson Reuters-stiftelsen.

Vittnar om upplevelserna

Unicef uppskattar att det finns omkring 500 ensamkommande barn i lägren i bland annat Calais och Dunkirk. Flera barn har vittnat om att de hållits fångna av kriminella grupper som krävt pengar från deras familjer, medan andra tvingats att arbeta under slavliknande förhållanden.

– De lever under väldigt, väldigt spända förhållanden och många pratar också om hur de blir galna av uttråkning, säger Teff.

Unicef har intervjuat 60 barn i åldern 11–17 år.

Barnen kommer från Afghanistan, Egypten, Eritrea, Etiopien, Iran, Irak, Kuwait, Syrien och Vietnam och bor i lägren vid Engelska kanalen.

I genomsnitt stannade barnen i lägren i fem månader, men ett barn fastnade i lägret mer än ett år.

Intervjuerna genomfördes mellan januari och april i år.

Källa: Unicef/Thomson Reuters Foundation

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer