Flyktingström delar EU-länderna

Uppdaterad
Publicerad

Medelhavsländer med Italien i spetsen vill ha hjälp av övriga EU-länder för att klara en befarad flyktingvåg från Libyen. Den svenska regeringen gillar inte den alarmistiska tonen, men myndigheter är oroade.

Italiens inrikesminister Roberto Maroni angav tonen när han anlände till ett möte med EU:s migrationsministrar i Bryssel.

-Vi står inför ett humanitärt nödläge och jag ber Europa vidta nödvändiga åtgärder för att hantera en katastrofal humanitär kris, sade han.

Enligt Maroni kan Italien drabbas av en ”invasion av 1,5 miljoner människor”.

Vill sansa diskussionen

Men migrationsminister Tobias Billström (M) vill sansa diskussionen.

-Vi har ännu inga stora strömmar som rör sig över Medelhavet och då kanske vi inte heller ska framkalla dem genom att måla upp stora proportioner och använda oss av överord eller prata siffror, säger Billström.

Än så länge har 5.000-6.000 personer kommit från Tunisien till ön Lampedusa. De människor som tagit sig från Libyen verkar framför allt ha tagit sig till grannländerna Tunisien och Egypten, inte över Medelhavet.

Att nu börja ”flytta om” flyktingar för att avlasta Medelhavsländerna tycker inte Billström är aktuellt.

-Det är fullständigt uteslutet som jag ser det. Naturligtvis klarar Italien av 5.000 personer, säger han.

Migrationsverket oroat

Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik gör en annan bedömning av flyktingströmmarna än Tobias Billström:

-I Libyen finns en stort okänt antal flyktingar, många av dem somalier. Vissa säger några hundra tusen, andra säger en miljon eller två miljoner, som väntar på att ta sig till Europa.

Under en tid har Libyen och Italien haft ett ”samarbetsavtal” om flyktingar, vilket inneburit att flyktingbåtarna i stort sett stoppats. Muammar Gaddafi har dock hotat med att släppa lös en flyktingvåg mot EU.

Oron och stressen bland sydliga EU-länder är stor och EU-kommissionär Cecilia Malmström har en nödåtgärd för extrema flyktingströmmar i beredskap. Den skapades efter Kosovokriget, har aldrig använts och innebär att alla som kommer från ett visst krisområde tillfälligt får uppehållstillstånd i EU. Det förutsätter att EU-länderna delar på ansvaret för de människor som kommer.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.