Foto: SVT/AP

Wallström om Trumps FN-kritik

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kritiserade FN för att vara byråkratiskt under sin FN-premiär på måndagen. Men några konkreta förslag till förbättringar från USA:s president har ännu inte kommit, enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).
– Det är ju upp till bevis så småningom, säger hon till SVT Nyheter.

Donald Trump betonade bland annat att FN:s enorma byråkrati står i vägen för arbetet med utveckling och fred.

– FN:s budget har ökat med 140 procent och dess personal har mer än dubblats sedan år 2000 men vi har inte sett resultat i linje med dessa investeringar.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) håller med om att FN-systemet måste effektiviseras.

– Jag tror att man arbetar för mycket i stuprör och att man måste vara mer flexibel men också arbeta mer konfliktförebyggande. Kan vi se till att färre konflikter och strider utbryter har vi mycket pengar att tjäna, sa Margot Wallström (S) till SVT Nyheter.

Inga konkreta förslag

Har det kommit några konkreta förslag från Donald Trump som du känner att ”det här kan jag hålla med om”?

– Jag kan inte säga att jag, än så länge, har sett hur de menar att det ska ta sig uttryck. Det som de hittills har skurit ned på har varit djupt bekymmersamt. Det har gällt till exempel sexuella rättigheter och hälsa för kvinnor och flickor, sa Margot Wallström.

Wallström betonade att Sverige står bakom FN:s generalsekreterare António Guterres redan påbörjade reformarbete. Huruvida USA:s vision av förändring är rätt väg att gå är dock för tidigt att säga menar Wallström.

– Det är ju upp till bevis så småningom. Vad betyder det här? Betyder det bara att man skär ner bidragen till FN eller betyder det att man tittar på vilka uppgifter FN ska ha, sa utrikesministern.

Mer att säga till om

USA är FN:s största bidragsgivare, något Trump under sin valkampanj var mycket kritisk till.

– Ingen medlem bör bära en oproportionerligt stor del av bördan, sade han om budgeten.

USA står för 22 procent av FN:s budget och då anser Donald Trump att man ska ha mer att säga till om. Håller du med?

– Vi tycker att vi ska ha mer att säga till om också. Vi är en av de största bidragsgivarna men samtidigt är det faktiskt så att här ska alla länder ha en vikt och ett värde och vi ska se till att de rika länderna som kan betala mer också gör det, sa Margot Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer