”Chockerande”, SVT:s korrespontent Katarina Kappelin kommenterar FN:s kritik mot Vatikanen. Foto: SVT/TT

FN: Avskeda sexbrottslingarna inom Vatikanen

Uppdaterad
Publicerad
I en hård rapport fördömer FN:s kommitté för barns rättigheter i dag Vatikanen för att inte ingripa tillräckligt kraftfullt mot bland annat pedofili, barnpornografi och förbud mot preventivmedel och abort.

Rapporten är i alla avseenden chockerande. Men värst är att den gör klart att dussintals barnsexbrottslingar i den katolska kyrkan fortfarande uppges vara i kontakt med barn.

Tortyr och slaveri

I texten refereras flera fall, där präster eller katolska institutioner har utnyttjat och plågat barn. Vad gäller de så kallade Magdalena-tvätterierna på Irland som ”tog hand” om unga prostituerade, talar rapporten om ”tortyr och andra grymma och förnedrande behandlingar eller bestraffningar”. Flickornas identitet togs ifrån dem, de arbetade som slavar och utsattes för sexuellt utnyttjande och aga. Om de blev gravida togs deras barn ifrån dem. Tvätterierna stängdes först 1996.

Här som i andra fall uppmanar rapporten Vatikanen att ingripa mot de skyldiga, att omedelbart avlägsna pedofiler som fortfarande arbetar med barn och kompensera offren. Även biskopar och andra högre ämbetsmän i kyrkans administration måste ställas till svars, bland annat för att ha ”skickat välkända barnsexbrottslingar från församling till församling eller till andra länder för att försöka att dölja dessa brott.” Kommittén vill också att Vatikanen ska öppna sina arkiv om pedofili och sexuellt utnyttjande av barn.

Offentliggör kommission

Rapporten hotar nu att rasera mycket av den goodwill som påve Franciskus har byggt upp sedan han blev påve i mars i fjol. I december förra året tillsatte påven en särskild kommission för att skydda barn. FN:s rapport uppmanar nu Vatikanen att kommissionen ska utreda alla fall av sexuellt utnyttjande av barn som har kommit fram genom åren. Enligt kommittén rör det sig om tiotusentals barn i hela världen. Man borde också bjuda in representanter från det civila samhället och offentliggöra sina resultat.

Vatikanen sade i ett uttalande att man ska göra en noggrann utvärdering av rapporten, men att man beklagar att den på vissa punkter ”inkräktar på den katolska kyrkans lära om individens värdighet och religionsfrihet”.  

Fakta: Övergreppen i katolska kyrkan

Visa

Övergrepp eller anmälningar om sådana har förekommit i främst Australien, Irland, Schweiz och Tyskland, men även Danmark, Indien, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Österrike och Sverige.

Flest anklagelser tros ha förts fram i USA. Över 10 000 personer anklagar präster för övergrepp mellan 1950 och 2002. Katolska kyrkan i USA har betalat ut flera miljarder dollar i skadestånd till offer.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer