Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
FN begär 1,5 miljard i nödhjälp åt ”smittfritt” Nordkorea Foto: SVT

FN begär 1,5 miljard i nödhjälp åt ”smittfritt” Nordkorea

Publicerad

FN begär nära 1,5 miljard i både humanitär hjälp och mot coronaviruset till diktaturen Nordkorea. Regimen påstår fortfarande att landet inte haft ett enda fall av covid-19, men omvärlden är skeptisk till vad som framstår som en solklar underdrift.

Nordkorea hör till de länder i världen som vidtagit kraftiga åtgärder för att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset.

Redan i februari stängdes landets gränser, och alla utländska diplomater sattes i karantän, berättade den vice hälsoministern Kim Hyong Hun för den pronordkoreanska tidningen Chosun Shinbo.

Sjukvården varnades också i allvarliga ordalag, och skolorna är fortfarande stängda, åtminstone en vecka till  inför hotet pandemihotet.

Inga fall rapporterade

Samtidigt hävdar den hemlighetsfulla regimen att landet hittills inte haft ett enda fall av Covid-19.

Men ända sedan februari har obekräftade uppgifter sipprat ut från anonyma källor i landet om både smittade och döda, inte minst bland soldater.

Ett av de tidigaste fallen gällde tre gränsvakter i 20-årsåldern som ska ha avlidit efter en tids feber och lunginflammation, men att få de uppgifterna officiellt bekräftade från regimen är omöjligt i dagsläget.

Utsatta för många sjukdomar

Det finns goda skäl för nordkoreanerna att vara vaksamma mot risken för spridning av det allvarliga viruset.

Nordkoreas befolkning drabbades av utbredd svält på 1990-talet och runt 40 procent av befolkningen bedöms i dag – redan i utgångsläget – lida av kronisk undernäring och stor utsatthet för en rad sjukdomar. Däribland åkommor som länder som Sverige har utrotat sedan länge.

Medellivslängden för män i Nordkorea beräknas till 68 år.

400 miljoner enbart till Covid-19

FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp beräknar nu, trots regimens påståenden kring obefintlig smitta, att organisationen behöver närmare 400 miljoner kronor för att tackla Covid-19-utbrott i landet bara i år.

Utöver det begär FN en dryg miljard under samma period för att lindra nöden och hunger generellt i landet, nödhjälp som omfattar basala behov för över 10 miljoner av Nordkoreas drygt 25 miljoner invånare.

Under tiden berömmer Nordkoreas partitidning Rodong Sinmun som vanligt ledaren Kim Jong-un för allt han tar sig för. Däremot tillstår partiorganet för första gången att Covid-19 faktiskt kan innebära påfrestningar på nationens fortsatta kamp och utveckling.

Utrikesbyrån publiceras på SVT Play varje onsdag kl 19.00.

Det sänds också i SVT2 onsdagar kl 22.15.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet