Ruiner i Azaz Foto: Åke Wehrling/SVT

FN: Bitter vinter väntar Syrien

Publicerad

En bitter vinter väntar Syrien, där kriget allt mer utkämpas efter etniska skiljelinjer och båda sidor begår övergrepp. Så beskriver FN läget i en ny rapport, och det är en bister bild som målas upp.

”Det oavbrutna våldet i Syrien har resulterat i tusentals dödsfall, outsägligt många tusen skadade, gripna och försvunna, och materiell förstörelse i massiv skala.” Så inleder FN:s utredare sin färska rapport om läget i Syrien.

Militärt kännetecknas situationen av en ”kontinuerlig men ojämn eskalering av väpnat våld” över hela landet. Geografiskt håller regimen fortfarande överlag södern, medan rebeller avancerat i norr och slitit stora landområden ur regimens händer.

Störst källa till oro är kanske konfliktens alltmer etniska och religiösa karaktär. Mellan minoriteten alawiter, som president al-Assad själv tillhör, och den sunnitiska majoriteten är spänningarna mest tydliga. Men Syrien är ett lapptäcke av folkgrupper, även kurder, kristna, druser och turkmener har dragits in i konflikten och i vissa fall själva tagit till vapen.

På båda sidor finns utländska stridande. Hos regimen är det främst styrkor från allierade som Iran och libanesiska Hizbollah medan radikala sunniislamister från utlandet i allt större utsträckning anslutit sig till rebellgrupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer