Israeliska flygräder mot Gaza skulle kunna utgöra krigsförbrytelser, menar FN:s människorättschef Michelle Bachelet. Foto: Martial Trezzini/TT

FN: Brott under striderna i Gaza ska utredas

Publicerad

FN:s människorättsråd (UNHRC) beordrar en internationell utredning kring eventuella brott under striderna i Gaza. Även ”systematiska” övergrepp i palestinska områden samt i Israel ska utredas, enligt UNHRC.

Av rådets 47 medlemmar röstade 24 för resolutionen, 9 röstade emot och 14 lade ned sina röster.

USA beklagar beslutet och anser att det kan störa de ”framsteg som gjorts på sistone”.

Israels utrikesdepartement förklarar att landet inte kommer att samarbeta med utredningen, och stämplar den som ett försök att ”urskulda brott begångna av terrororganisationen Hamas”.

Flygräder kan vara krigsbrott

FN:s människorättschef Michelle Bachelet sade i samband med en specialsession i UNHRC att Israels dödliga flygräder mot Gaza kan utgöra krigsförbrytelser om de visar sig ha varit oproportionerliga.

Bachelet sade vidare att hon inte har sett några bevis för att civila byggnader som drabbades av flygattackerna i Gaza användes för militära ändamål.

– Om de visar sig vara oproportionerliga så kan den typen av attacker utgöra krigsbrott, sade hon.

Uppmanade Hamas

Människorättschefen uppmanade också Hamas, den terrorstämplade rörelse som styr i Gaza, att avstå från att urskillningslöst skjuta raketer mot Israel.

Ett eldupphör satte i förra veckan stopp för elva dygn av uppblossade stridigheter mellan Israel och Hamas. Enligt officiella siffror dödades över 250 människor på den palestinska sidan och 12 personer i Israel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer