Phumzile-Mlabo-Nguka, chef för FN:s jämställdhetsorgan Foto: SVT

FN-chefen: Att förbättra för kvinnor stärker nationen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnors situation i världen lämnar fortfarande mycket att önska, men det görs också stora framsteg, framhåller chefen för FN:s jämställdhetsorgan i en intervju med Agenda.

Phumzile-Mlabo-Nguka, som är chef för FN:s jämställdhetsorgan UN Women pekar på en rad framsteg som gjorts de senaste 20 åren. Hon tar som exempel våld i hemmet, som för 20 år sedan i många länder ansågs som en privat angelägenhet:

– Det fanns ingen att vända sig till. Flickorna var osynliga i samhället, barnen hade knappt några rättigheter. Nu tillvaratas barnens rättigheter, med särskilt fokus på flickor. Många länder har departement för kvinnofrågor och jämlikhetskommissioner. Man undersöker aktivt om det erbjuds vård som är speciellt riktad till kvinnor.  Det har medfört färre dödsfall i barnsäng och lägre barnadödlighet.

Agenda

Minskar fattigdomen

Den främsta drivkraften bakom förändringarna har varit medborgarna, särskilt kvinnorörelsen, säger hon. Samhället kan tjäna på att förbättra kvinnors rättigheter, säger hon vidare, för om kvinnor får mer makt kan det minska fattigdomen.

– När kvinnor får pengar och resurser, så investerar de dem i sina familjer och i utbildning. Familjens livskvalité förbättras och staten sparar pengar som skulle lagts på sjukvård. När man investerar i kvinnor stärker man nationen, säger Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Hon konstaterar att bristen på ledarskap i världen är en anledning till att förbättringarna inte går snabbare.

– Det är inget fel på kvinnor, bara på systemet och dem som dominerar det. Förändringen måste ske inom systemet. Vi ska inte kräva av kvinnorna att det är de som måste förändras.

Se hela intervjun med Phumzile Mlambo-Ngcuka här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet