Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi hoppas att vapenvilan leder till ett slut på striderna, säger Jamil Hazaa till SVT. Foto: SVT

FN-diplomaten: ”Viktigt tillfälle som bör tas tillvara på”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i lördags råder den första vapenvilan i Jemen på sex år. En glimt av hopp i ett svårt krigshärjat land. Vapenvilan har förhandlats fram av den svenske FN-diplomaten Hans Grundberg.

Kriget i Jemen har utlöst världens största humanitära katastrof enligt FN. Minst 150 000 människor har dödats, och miljoner civila har drivits på flykt. Men sedan vapenvilan trädde i kraft i lördags har våldet i landet minskat kraftigt konstaterar Hans Grundberg.

– Vapenstilleståndet är ett viktigt tillfälle som bör tas till vara på. Det ligger nu på parterna att upprätthålla det som man har kommit överens om, säger han till SVT.

Sedan han tillträdde sin tjänst som FN:s särskilde sändebud för Jemenkonflikten tidigt i höstas har han lett en rad diskreta och separata samtal med parterna i konflikten. I två månader har parterna gått med på att upphöra med våldshandlingar. Under tiden ska man förhandla om att permanenta vapenvilan och förhoppningsvis nå en politisk lösning.

En vapenvila i det sju år långa kriget har aldrig varit så välkommen som nu. Den inleddes på fastemånaden Ramadans första dag och kommer efter månader av upptrappade stridigheter. Under januari månad dödades eller skadades en person varje timme i Jemen.

Upptrappad konflikt

För en dryg vecka sedan angrep Huthirebellerna staden Jeddah i Saudiarabien i samband med en Formel 1-tävling. Även Förenade Arabemiraten har utsatts för attacker. Svaret från den saudiledda koalitionen som strider på den internationellt erkända jemenitiska regeringens sida har varit massiva bombningar mot huthi-kontrollerade områden bland annat i Jemens huvudstad Sanaa.

Förutom vapenvila innebär överenskommelsen att tankfartyg med olja ska tillåtas att lägga till i hamnstaden Hodeidah samt att flygplatsen i huvudstaden Sanaa ska öppnas.

På så sätt ska bränslebristen i landet lindras och möjligheter ska öppnas för patienter som behöver sjuktransport för vård utomlands.

– Det gäller sedan att också ta steg som leder till att vapenstilleståndet inte bara förlängs utan leder till en möjlig lösning av Jemenkonflikten, säger Grundberg till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.