FN: ”Internet en mänsklig rättighet”

Uppdaterad
Publicerad

I en färsk rapport slår FN:s specialutredare fast att tillgång till internet är en mänsklig rättighet.

Samtidigt öppnar utredaren Frank La Rue också för att viss censurering kan tillåtas, som exempelvis filter som blockerar barnpornografi.

”Internet oumbärligt verktyg”

”Eftersom internet har blivit ett oumbärligt verktyg för att förverkliga en rad mänskliga rättigheter, för att motverka orättvisor och för att accelerera mänskliga framsteg är det av högsta prioritet för alla stater att garantera tillgången till internet”, förklarar La Rue slutsatserna.

Rapporten tar upp aktuella exempel i Egypten, i övriga nordafrika och i mellanöstern där regimerna i praktiken stängde av internettillgången under tidpunkter då upproren var som mest aktiva. Enligt FN-utredningen är nätet ett av världens mest effektiva instrument att sprida information och kunskap hos världens befolkning – och kan därmed ”bidra till medborgarnas aktiva demokratibyggande”.

Varnar för förbudslagar

La Rue varnar också regeringar världen över för att stifta lagar som blockerar medborgarnas fria tillgång till nätet – och i förlängningen yttrandefriheten.

”Sådana lagar rättfärdigas oftast med nöden att skydda individers rykte, nationens säkerhet eller anti-terrorism. Men i praktiken används de ofta för att censurera innehåll som myndigheterna eller andra mäktiga intressen inte gillar eller håller med om.”, som La Rue uttryckte saken i rapporten.

Redan rättighet i Finland

Inställningen att betrakta internet som en rättighet är inte helt ny. Sedan tidigare har den finska riksdagen tagit beslut om att bredbandsinternet är en laglig rättighet för varje invånare i landet. Även i Estland, Grekland och Spanien har liknande beslut fattats genom att man tvingar internetleverantörer att leverera internetuppkopplingar till alla medborgare som så önskar, till ett ”vettigt” pris – även om de bor långt borta från nätverket.

Flera länder har motstridiga lagar

Om FN-rapporten ska följas hamnar flera länder i trubbel, även i västvärlden där censur inte är särskilt vanligt. Både i Frankrike och i Storbritannien har man under senare år instiftat nya lagar som gör det möjligt att helt stänga av vissa användare från nätet, efter att de exempelvis har dömts för olaglig fildelning.

Eftersom man kan koppla upp sig till nätet på många sätt, även anonymt via ett kontantkort för mobiltelefoner, är det svårt att tänka sig en situation då en individ inte har någon som helst möjlighet att koppla upp sig – en insikt som kan ställa dylika förbudslagar i en ny dager.

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

twitter: @nanok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.