FN: Legosoldater allt större problem

Uppdaterad
Publicerad

FN varnar nu för att användningen av inhyrda soldater ökar. I Afrika förvärras konflikter och legosoldaterna har också börjat liera sig med internationella kriminella nätverk.

– På grund av legosoldaternas ljusskygga natur är det svårt att få fram exakta siffror. Men rapporter gör gällande att användningen av dem har ökat, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande. 

Internationell kriminalitet

Enligt FN ägnar sig inte legosoldater bara åt krigföring utan är involverade i internationell kriminalitet och illegal exploatering av naturtillgångar.

FN menar också legosoldaterna tjänar pengar på terrornätverk och våldsam extremism.

– Det är helt klart att närvaron av legosoldater förvärrar konflikter, skapar instabilitet i länder och underminerar de juridiska systemen. De har varit orsaken bakom att mängder av människor tvingats fly från sina hem, säger Guterres.

Brott mot mänskliga rättigheter

Legosoldater ska exempelvis ha begått ett oräkneligt antal brott mot mänskliga rättigheter och mot civila i Centralafrikanska republiken.

FN:s generalförsamling antog en konvention mot rekrytering, användning, finansiering och träning av legosoldater i december 1989. Men bara 35 länder har ratificerat dokumentet. Antonio Guterres uppmanar nu alla länder att ansluta sig till avtalet utan dröjsmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.