Minst 53 människor dödades och 130 skadades i den blodiga flygbombning mot ett libyskt migrantförvar i vad som har beskrivits som ett solkart krigsbrott. Foto: Ismail Zetouni/REUTERS

FN: Migranter flydde dödliga flygbombningen – då öppnade vakterna eld

Uppdaterad
Publicerad

Minst 53 människor dödades och 130 skadades i den blodiga flygbombning mot ett libyskt migrantförvar i vad som har beskrivits som ett solkart krigsbrott. Men när migranter försökte fly den blodiga attacken så öppnade vakterna eld mot dem, enligt uppgifter till FN.

Omaka skor, klädstycken och trasiga madrasser ligger spridda bland de blodfläckade rasmassorna i migrantförvaret i libyska Tajura, i utkanten av huvudstaden Tripoli. De enkla ägodelarna utgör spåren efter den blodiga flygbombning som under natten till i onsdags krävde minst 53 dödsoffer och skadade 130, enligt FN.

Dessutom så ska migranterna som flydde från den första bomben ha mötts av skarp eld från de libyska vakterna.

”Det finns uppgifter att efter den första träffen så ska vissa flyktingar och migranter har beskjutits av vakterna, när de försökte fly”, skriver OCHA i uttalandet.

Tusentals migranter i fara

Tusentals migranter hålls i förvar i Libyen – cirka 5 900 människor varav 3 800 är i akut fara på grund av striderna, enligt UNHCR. De flesta har fångats upp i båtar på väg mot Europa, av den EU-stödda kustbevakningen.

Flygbombningen är långt ifrån första gången som migranter hamnar i kläm Libyens krig mellan rivaliserande styren i öst och väst. Hjälporganisationer kräver att alla släpps ur förvar, och att inga migranter skickas tillbaka till Libyen.

– Libyen är ingen säker plats så flyktingar bör inte stoppas, säger Safa Msehli vid Internationella migrationsorganisationen (IOM) i telefon.

Skyller på varandra

FN fördömer attacken och säger att det uppfyller kraven på ett krigsbrott, däremot drar man sig för att peka ut en skyldig. Anhängare av Libyens internationellt erkända regering i huvudstaden Tripoli anklagar den östlojala krigsherren Khalifa Haftar.

– Det har drabbat civila och då spelar det ingen roll om de är libyer eller icke-libyer, säger libyske politikern och akademikern Guma el-Gamati i telefon.

– Enligt mig är det tveklöst ett krigsbrott.

Haftars styrkor skyller å sin sida på Tripoli, och anhängare framhåller att ansvaret vilar på den milisgrupp som har en anläggning nära migrantförvaret.

Expert: Skarp reaktion viktig

Om den internationella reaktionen inte blir stark är risken stor att civila drabbas allt mer, säger Jalel Harchaoui, Libyen-expert vid tankesmedjan Clingendael. Att hejda själva konflikten är i dag svårt eftersom alla aktörer tycks tro på en militär lösning. Men en internationell markering kan ändå göra skillnad, säger han.

– Konflikten kommer att fortsätta, men jag tror att det skulle kunna dämpa nivån av våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.