Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) gästar kvällens Aktuellt. Foto: SVT

Ministern försvarar kritiserade asylförslaget: ”Får möjlighet att hjälpa många fler”

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks kontroversiella asyllag har fått kritik av både EU och FN. Men Danmarks invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) menar att förslaget är mer humanistiskt.

Den kritiserade asyllagen grundar sig i att ett mottagandecenter för asylsökande ska upprättas i ett tredje land utanför Europa. Där ska hela handläggningen av asylansökningar från tredjelandsmedborgare och statslösa ske. Länder som nämnts hittills är Tunisien, Egypten och Rwanda.

– Vår tanke är att om man söker asyl i Danmark så ska man uppehålla sig utanför Europa medan asylansökan behandlas. Om man har ett skyddsbehov så ska man få asyl utanför Europa, säger invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Än saknas det avtal med något land som är villigt att vara värd för ett sådant center men enligt Tesfaye pågår samtal med drygt en handfull länder.

FN och EU anser att förslaget, om det blev verklighet, skulle underminera internationellt samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.