Belarusisk polis griper demonstranter under tisdagens protester. Foto: AP/TT

FN om gripanden i Belarus: ”Väldigt oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 6 700 personer har frihetsberövats i samband med protesterna i Belarus.
En grupp experter inom FN har fått in flera rapporter om tortyr och misshandel och beskriver utvecklingen i landet som ”väldigt oroande”.

En grupp FN-experter har fått in hundratals rapporter om tortyr och misshandel i samband med protesterna i Belarus. I ett uttalande skriver FN:s särskilde rapportör Nils Melzer och 14 andra av FN:s människorättsexperter att de är väldigt oroliga över utvecklingen i Belarus.

Den senaste tiden har de tagit emot rapporter om tortyr och misshandel av demonstranter som är ute och protesterar mot polisvåld, valfusk och den sittande diktatorn Alexander Lukasjenko. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kräver stopp

Nu kräver FN att landet stoppar våldet och tortyr mot demonstranterna.

Experterna skriver även att 6 700 personer har frihetsberövats de senaste veckorna i protesterna som har ägt rum i landet. Bland dem ett flertal journalister.

”Vi är väldigt oroliga över att det har kommit in hundratals anklagelser om tortyr och andra former av misshandel från polisen” står det bland annat i uttalandet.

”Ska straffas”

Bland annat har man tagit emot 450 dokument med rapporter om fall där tortyr och misshandel mot demonstranter som har gripits har inträffat.

Det har även rapporterats om våld mot kvinnor och barn samt sexuellt utnyttjande och våldtäkter. Alla som står ansvariga för någon form av våld och tortyr ska straffas, uppger FN i ett uttalande.

Den 9 augusti hävdade Alexander Lukasjenko seger med över 80 procent av rösterna i presidentvalet. Valresultatet är kraftigt ifrågasatt och sedan dess har protester hållits dagligen i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer