Nära 1,4 miljoner barn som är akut undernärda riskerar att dö av svält i år i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen, enligt FN:s barnfond Unicef. Bilden är tagen på en klinik i Maiduguri i Nigeria. Foto: TT

FN om Sydsudan: Första svälten i världen på sex år

Uppdaterad
Publicerad

Över 100.000 människor svälter i Sydsudan, och för omkring fem miljoner människor i är tillgången till mat hotad. Enligt FN riskerar situationen att förvärras. 

Det är i Unity state, nära gränsen till Sudan som människor nu svälter. Patsy Nakell är presstalesperson för Unicef i Johannesburg.

– På grund av det oroliga läget har alla matcentra i Unity state varit stängda sedan juli 2016 och den sista matförsändelsen var i oktober förra året, säger Patsy Nakell till SVT Nyheter.

Läs mer: Kvinnor och barn flyr Sydsudan

Första gången på sex år

Det är första gången på sex år som FN proklamerar svält någonstans i världen. Termen svält används bara när situationen är extremt allvarlig.

Hjälporganisationer finns på plats i Sydsudan, men har förhindrats på grund av konflikten att komma till områden som är i akut behov av hjälp.

Läs mer: Påven vill resa till Sydsudan

”Lever på sina absolut sista resurser”

En rapport från UNHCR visar att situation för människorna riskerar att förvärras ytterligare. Över en och en halv miljon människor har flytt landet, men mängder är instängda på grund av konflikten och är i stort behov av hjälp.

– Fler människor kommer att drabbas. Ekonomin i landet går ner, det finns en inflation på 800 procent. Människor har inte kunnat skörda åkrarna, så de lever på sina absolut sista resurser nu, säger Patsy Nakell.

Inbördeskrig i Sydsudan

Det oljerika Sydsudan borde inte drabbas av svält, enligt de allra flesta bedömare. Men sedan 2013 härjas landet av inbördeskrig. President Salva Kiir bekämpar den förre vice presidenten Riek Machars styrkor.

Konflikt sprider sig allt mer och innefattar allt fler väpnade grupper, som är löst knutna till ena eller andra sidan.

Det finns 795 miljoner undernärda människor i världen i dag. Det betyder att var nionde person inte får i sig tillräckligt med näring för att kunna leva ett friskt och aktivt liv.

Men det finns tre förbehåll som måste vara gällande innan svält kan förklaras i ett land:

  • Minst 20 procent av hushållen har extrem brist på mat och har svårt att klara sig själva
  • Förekomsten av global akut undernäring måste vara högre än 30 procent.
  • Dödligheten måste vara högre än 2 dödsfall per 10 000 människor per dag.

Undernäring beskriver främst tillståndet för en person som inte får i sig tillräckligt mycket kalorier för att möta kroppens fysiologiska minimikrav, men kan också användas för brist på andra näringsämnen, t.ex. vitaminer och mineraler.

Avmagring är ett uttryck för allvarlig viktminskning och akut undernäring, vanligen orsakade av en plötslig katastrof som orsakar svält eller sjukdomar

Källa: UN news center och FN:s livmedelsprogram

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer