Första maj-demonstration på Krim 2014 Foto: TT

FN-rapport: Allvarliga problem på Krim

Uppdaterad
Publicerad

FN:s observatörer varnar för en försämring av de mänskliga rättigheterna i östra Ukraina och säger att allvarliga problem håller på att uppstå på Krim, som Ryssland har annekterat

FN uttrycker bekymmer för behandlingen av journalister på Krim liksom av sexuella, religiösa och etniska minoriteter. Samma gäller för aids-patienter och de Krimbor som inte ansökt om ryskt medborgarskap efter Rysslands annektering.

I östra Ukraina har läget också försämrats.

– De som har inflytande över beväpnade grupper som är ansvariga för mycket av våldet i östra Ukraina måste göra sitt yttersta för att hålla tillbaka de män som tycks vara inriktade på att slita landet i stycken, säger Navi Pillay, FN:s högste ansvarige för mänskliga rättigheter enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ingrep inte

Uppgifterna presenterades i en rapport på fredagen. Den omfattar tiden från den 2 april till den 6 maj.

I den talas om att polis och lokala [ukrainska] myndigheter i östra Ukraina inte ingrep när beväpnade grupper utförde olagliga gärningar eller ockuperade offentliga byggnader. Detta undergrävde respekten lag och ordning och skyddet av mänskliga rättigheter.

I rapporten anklagar FN regeringsfientliga grupper för mord, tortyr, misshandel, kidnappningar och sexuella trakasserier, enligt nyhetsbyrån AFP.

Oro för kandidater

Ukraina håller presidentval söndagen den 25 maj och FN säger att åtskilliga kandidater har anmält att de utsatts för attacker och hot. FN uttrycker oro för deras säkerhet.

FN-observatörerna har även försökt undersöka övergrepp från de ukrainska myndigheterna och säger att trovärdiga rapporter visar att människor har gripits av den ukrainska armén på ett sätt som gränsar till människorov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer