FN: Rent vatten mänsklig rättighet

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalförsamling slår fast att tillgång till rent vatten och sanitär utrustning är grundläggande mänskliga rättigheter.

Efter över en över 15 år lång debatt antogs på onsdagen den icke bindande resolutionen av 122 nationer, ingen var emot. 41 länder lade dock ned sina röster. Enligt danska nyhetsbyrån Ritzau lade Sverige och Danmark ned sina röster.

I resolutionen uttrycks djup oro över att närmare 900 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten och ytterligare 2,6 miljarder saknar basal avträdesteknik. Varje år dör 1,5 miljoner barn under fem år till följd av sjukdomar orsakade av förorenat vatten och brist på sanitär utrustning.

USA, Storbritannien, Kanada, Australien och flera EU-länder lade ned sina röster. Däremot välkomnade Kina, Ryssland, Tyskland, Frankrike, Spanien och Brasilien resolutionen.

Resolutionen pekar också på löftena från världsledarna 2000, att som en del i FN:s millenniemål för fattigdomsbekämpning fram till 2015 halvera antalet invånare som saknar tillgång till dricksvatten och godtagbar sanitet.

Resolutionen uppmanar länder och internationella organisationer att ge ekonomiskt och tekniskt bistånd för att hjälpa utvecklingsländerna att ”snabba på ansträngningarna att få fram säkert, rent, tillgängligt vatten till överkomligt pris och sanitära anläggningar till alla”.

-Det här är en historik dag för världen, ett steg i rätt riktning mot ett vattenfördrag, sade den kanadensiska vattenaktivisten Maude Barlow, tidigare rådgivare i generalförsamlingen i vattenfrågor.

Hon var besviken över att hennes hemland lade ned sin röst. Hon sade att Kanadas konservativa regering vill behålla rätten att sälja vatten.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.