Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent: Det här innebär omröstningen för Palestina. Foto: SVT, CHARLY TRIBALLEAU/AFP/TT

FN röstade för utökad palestinsk status

Uppdaterad
Publicerad

Generalförsamlingen i FN har med stor majoritet röstat för att ge de palestinska områdena utökad status i organisationen. Sverige avstod från att rösta.

”För att en grund för hållbar fred ska läggas krävs en förhandlad tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. Detta reflekteras tyvärr inte tillräckligt tydligt i resolutionen”, skriver Tobias Billström till SVT.

Resolutionen ger Palestina betydligt större rättigheter att delta i generalförsamlingens sammanträden än de har i dag, men innebär inte att de får rösträtt.

I resolutionen anges vidare att Palestina, i enlighet med artikel 4 i FN-stadgan, ”är fullt kvalificerat för medlemskap i FN”.

– Framförallt innebär det att en överväldigande majoritet av världens länder anser att Palestina kvalificerar sig för att bli fullvärdig medlem – en symbolisk men tydlig signal från världen, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Israels utrikesminister, Israel Katz, kallar beslutet absurt.

– Beslutet att höja Palestinas status i FN är absurt och en seger för Hamas, säger Katz.

En stor marginal röstade för – 143 mot 9 som röstade mot. 25 länder avstod från att rösta, däribland Sverige.

USA och Israel är två av de nio länder som röstade nej.

Billström: ”Sveriges erkännande förändras inte”

Sverige erkände Palestina som självständig stat 2014.

Utrikesminister Tobias Billström skriver i en kommentar till SVT att Sverige i likhet med likasinnade länder, som Finland, Nederländerna, Kanada, Österrike och Lettland, avstod i omröstningen.

”Sveriges erkännande av Palestina och stödet för en tvåstatslösning förändras inte av vår röst i den här resolutionen.”, skriver han och fortsätter:

”Stegen mot Palestinas fulla medlemskap i FN bör dock inte bara vara symboliska utan del av en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet.”

”En symbolisk omröstning”

Resolutionen uppmanar FN:s säkerhetsråd att åter igen ta upp frågan om att göra Palestina till fullvärdig medlem i FN. Nu är det är upp till säkerhetsrådets 15 medlemmar om frågan ska tas upp.

USA har tidigare lagt sitt veto när frågan tagits upp i säkerhetsrådet, senast i april, och väntas göra det även denna gång om frågan tas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.