FN:s flyktingchef: ”Andra flyktingar behöver samma gehör”

Uppdaterad
Publicerad

Filippo Grandi, som är chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, hyllar Ukrainas grannländer för sättet de mött hundratusentals flyende människor på under de senaste dagarna – och hoppas att den rådande krisen blir en ögonöppnare för alla länder i Europa.

– Andra människor går igenom precis samma sak. De flyr också från stora faror och risker, så de behöver samma gehör, säger han.

Nästan 2,7 miljoner människor har flytt kriget i Ukraina under de senaste 17 dagarna. Filippo Grandi har nyligen besökt Polen, som tagit emot närmare 1,66 miljoner människor från grannlandet, och Moldavien samt Rumänien som tagit emot omkring hundra tusen flyktingar vardera under de senaste dagarna, enligt UNHCR:s beräkningar.  

– Jag vill hylla sättet det görs på. Det görs inte bara på ett organiserat sätt, utan även ett humant sätt, säger UNHCR-chefen i SVT:s Agenda. 

Invandring och integration – Val 2022

– Jag tror att det här är ett ögonblick som definierar Europa. Ett ögonblick då Europa förstår att det finns en korrelation mellan krig och flykt, och ett ögonblick då alla europeiska länder förstår att de kan blir mottagarland till stora flyktingvågor och viktigast av allt, att vi behöver andras stöd. Ingen kan göra det här ensam.

”Andra går igenom samma sak”

Under tidigare flyktingkriser har det inte varit särskilt lätt att övertala vissa europeiska länder att hålla sina gränser öppna för människor som tvingats fly från bland annat Mellanöstern, Syrien och Afghanistan, betonar han. 

– Det är förståeligt att det finns solidaritet och sympati för den här krisen i Europa, men det rättfärdigar inte en annan behandling av andra flyktingar, säger han.

– Mitt budskap till Europa är att andra människor går igenom precis samma sak. De flyr också från stora faror och risker, så de behöver samma gehör. 

Många människor som kommer till Europa har genuina anspråk på en fristad, och förtjänar skydd, betonar Grandi.

– Oavsett om de kommer från närområdet eller en plats långt bort så har de samma rättigheter. De har rätt att få sina fall undersökta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Invandring och integration – Val 2022

Mer i ämnet