FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: UNTV.

FN:s generalsekreterare: Självmord att slåss mot naturen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport kan 2020 bli det varmaste året som någonsin har uppmätts. På onsdagen varnade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att inte ta klimathoten på allvar.

– Mänskligheten krigar mot naturen, det är självmord, säger han.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres höll på onsdagen ett linjetal på Columbia University i New York. Där pratade han vikten av att få ordning på klimatet.

– För att uttrycka det enkelt, planetens tillstånd är trasigt. Mänskligheten krigar mot naturen, det är självmord för naturen slår alltid tillbaka och gör det med samlad kraft och raseri, säger han.

”Måste vara vår högsta prioritet”

Bränder, översvämningar och cykloner och orkaner blir samtidigt alltmer det normala sade Guterres som nu vill se en förändring hos alla människor.

– Att skapa fred med naturen är därför det avgörande uppdraget för hela 2000-talet. Det måste vara vår högsta prioritet för precis alla.

2020 kan bli rekordvarmt

Enligt en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen, WMO, så är 2020 på väg att bli ett av de tre varmaste åren som har uppmätts, efter 2016 och före 2019. Men skillnaden mellan åren är så liten att när det finns exakta siffror för hela året kan ordningen ändras.

– Den globala medeltemperaturen under 2020 kommer att bli runt 1,2 grader över förindustriell nivå. År 2024 är det minst en chans på fem att temperaturen överstiger 1,5 grader, säger Petteri Tallas, chef för WMO, i ett pressmeddelande.

Antonio Guterres betonade också att världen måste sluta med e fossila bränslena och i mycket högre utsträckning använda förnybar energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer