Fiji, som tillsammans med Sverige initierat havskonferensen. Foto: TT

FN:s havskonferens – över 1.000 frivilliga åtaganden för att rädda världshaven

Publicerad

”The Ocean Conference” går i dag in på sin sista och avslutande dag. Den svenska regeringen, som arrangerar konferensen tillsammans med Fiji, har lovat att satsa över 100 miljoner i flera olika projekt.

– Det är nu vi måste engagera oss och det är nu vi måste agera, sa vice statsminister Isabella Lövin (MP) i sitt öppningsanförande under gårdagens firande av världshavsdagen.

50 svenska miljoner mot illegalt fiske

Flera svenska åtaganden har presenterats på konferensen. 50 miljoner kommer avsättas till Blue Action Fund, som ska hjälpa utvecklingsländer att bland annat skydda marina miljöer och bevara hotade marina arter. Sverige bidrar också med 50 miljoner till FN:s arbete mot illegalt fiske.

– Närmare en fjärdedel av Afrikas totala årliga fiskeexport går förlorad på grund av olagligt fiske i vatten söder om Sahara, säger Isabellla Lövin i ett pressmeddelande.

Hela listan över utlovade åtaganden finns regeringens hemsida.

LÄS MER: Plastutsläpp i havet ökar dramatiskt

Ingår i FN:s globala hållbarhetsmål

Syftet med konferensen har varit att FN:s medlemsländer ska komma överens om hur man ska skydda världens marina miljöer. 

En frisk havsmiljö är en av de 17 punkter som ingår i FN:s globala hållbarhetsmål till 2030. Som 193 av FN länderna enades om 2015.   

”Våra havs betydelse för varje enskild levande varelse på vår planet kan inte överskattas”, skrev FN:s generalsekreterare António Guterres i ett pressmeddelande under gårdagen. 

LÄS MER: Varmare hav – ett hot mot Zanzibars tångodlare

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, som medverkat på konferensen hela veckan, är nöjd med arbetet och det initiativ som tagits.  

– Vi är positiva till att många länder har utlovat mer resurser till det marina arbetet. So far so good, säger Karin Lexén. 

Stort problem med samordning

Ett av de stora problemen med havsmiljöfrågan är enligt Lexén det utspridda ansvaret. Och under veckan har utökad koordinering mellan olika organisationer diskuterats. 

– Det förslaget som har vuxit sig starkare här under veckan är ett förslag på en rapportör eller någon funktion direkt under generalsekreteraren, som här på plats i FN kan se till att koordineringen blir starkare och bättre, säger Lexén.

”Call for Action”

Om alla länder kommer leva upp till sina frivilliga åtaganden återstår att se. Men klart är att det, om några år, blir en ny havskonferens som Portugal och Kenya har lovat att anordna.

Havskonferensen avslutas i kväll kl 21 svensk tid men att medlemmarna antar en ”Call for Action” och presenterar de mer än 1000 frivilliga åtaganden som har gjorts för att rädda världshaven.

Fakta: The Ocean Conference

The Ocean Conference i New York 5–9 juni är den största FN-konferens Sverige organiserat sedan miljökonferensen i Stockholm 1972.

Cirka 8 000 deltagare och de flesta länder i FN är med.

Regeringar, företag och andra organisationer är representerade.

Sverige har tagit initiativ till konferensen tillsammans med önationen Fiji i Stilla havet.

Tre svenska ministrar har deltagit: vice statsminister Isabella Lövin, som även har ansvar för klimatfrågor och internationellt utvecklingssamarbete, samt miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.