Foto: TT

FN:s Jan Eliasson: Viktigt att Nordens röst hörs i säkerhetsrådet

Publicerad

Sveriges syn på förebyggande fredsarbete och status i EU och Norden är våra starkaste kort när vi nu tar plats i säkerhetsrådet. Det säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till SVT Nyheter i New York. Sveriges och Nordens röst behövs i rådet, menar han.

‒ Jag kommer ihåg för nästan exakt 20 år sedan när jag höjde armarna i luften och gladde mig över att Sverige kommit in.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson är stolt över Sverige som nu har säkrat en plats i säkerhetsrådet för perioden 2017-2018.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

”Viktigt att Norden hörs”

Sist Sverige satt med i rådet, 1997-1998, var Eliasson kabinettssekreterare på svenska UD.

‒ Det är som sagt 20 år sedan, nästan för lång tid. Norden har misslyckats med att komma in. Island kom inte in. Finland kom inte in, säger Jan Eliasson till SVT Nyheter, i FN:s högkvarter i New York.

‒ Det var viktigt att Nordens röst skulle höras i säkerhetsrådet och jag vill verkligen gratulera kampanjmakarna både i Stockholm och i New York.

Tror inte på att Sverige mjuknat

Sveriges kampanj till rådet har mött relativ hård kritik i Sverige. Bland annat menar Birgitta Ohlsson (L) att Sverige har mjuknat i sin linje mot diktaturer i jakten på röster från FN:s alla medlemsländer.

‒ Jag har snarare hört det motsatta. Att Sveriges röst för mänskliga rättigheter är väldigt tydlig, och att det har gett visa problem, säger Jan Eliasson, men tillägger att han ”inte följer svensk debatt så noga”.

Viktigt att jobba med globaliseringen

Han talar om hur Sveriges framgång till viss del kan attribueras till landets goda renommé i FN. Namn som Dag Hammarskjöld och Olof Palme är till högsta grad fortfarande levande i FN-korridorerna, menar Eliasson.

‒ Vi har många vänner, som röstsiffrorna visade, som litar på att Sveriges röst ska höras ordentligt, och det behövs nu i dagens värld, i den här allmänna situationen där människor börjar betrakta sin omvärld som ett hot eller ett problem snarare än en möjlighet.

‒ Jag tror att det är viktigt att man står för internationaliseringens betydelse. Och det tror jag att Sverige kommer att göra.

”Ska inte bara agera när det står i lågor”

Sverige är globalt sett ett litet land, och kritiker har menat att vårt inflytande i säkerhetsrådet skulle bli försvinnande bredvid större och mer inflytelserika länder.

‒ Man får aldrig ge upp att påverka. Vi är inte där med vetorätt och sitter inte alltid där, men det gör vi nu, och med rätt att sätta dagordning från första början då Sverige kommer att vara ordförande, säger Eliasson.

‒ Säkerhetsrådet får en röst som står för konfliktlösning, för förebyggande, som förstår att säkerhet i dagens värld inte bara är militär säkerhet utan det handlar också om utvecklingsfrågornas betydelse, de mänskliga rättigheternas betydelse. Den här helhetssynen har ju Sverige.

‒ Det är fel att vi bara ska agera när kriserna står i fulla lågor och slutar i döda barn och brinnande hus. Vi måste in tidigare.

”Sverige är inte bara Sverige”

Eliasson säger också att även om det är landet Sverige som sitter i rådet, är vi också där med tyngden av ett EU-medlemskap ryggen. Utrikesminister Margot Wallström har tidigare sagt att hon ser Sverige som ”EU:s bästa vän i FN och FN:s bästa vän i EU”.

Dessutom tillhör vi en annan grupp attraktiva länder, påpekar Eliasson.

‒ Vi ska komma ihåg att Sverige inte bara är Sverige, Sverige är en del av Norden. De nordiska länderna är en väldigt viktig gruppering, som står för en samhällsmodell som många i dag tittar på i positiv mening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet