• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: EPA/TT

FN:s kärnvapenförbud träder i kraft

Publicerad

Ett internationellt FN-avtal som förbjuder kärnvapen kan träda i kraft om 90 dagar. Detta efter att Honduras blivit det 50:e landet att skriva under det.

Konventionen förbjuder bland annat utveckling, förvaring, innehav och användning av kärnvapen och är enligt FN:s generalsekreterare António Guterres kulmineringen av ”en världsomfattande rörelse som riktar uppmärksamhet mot de katastrofala humanitära konsekvenserna av allt användande av kärnvapen”.

– Det representerar ett meningsfullt åtagande mot total eliminering av kärnvapen, som fortfarande är FN:s högsta nedrustningsprioritet, säger han.

”En seger för mänskligheten”

Kärnvapennationerna har inte skrivit under, men trots det hoppas många att konventionen ska ha en stigmatiserande effekt och på sikt leda till förändring.

– En seger för mänskligheten, och ett löfte om en säkrare framtid, säger Peter Maurer, ordförande för Internationella Rödakorskommittén.

Konventionen antogs av FN:s generalförsamling i juli 2017 sedan 122 länder sagt ja. 84 stater har sedan dess undertecknat det, men alla har inte ratificerat texten.

Sverige röstade ja till konventionen men efter en utredning beslutade regeringen att inte skriva under den eftersom innehållet var ”otydligt” och ”måste utvecklas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.