Rajendra Pachauri Foto: TT

FN:s klimatchef avgår efter sexhärva

Uppdaterad
Publicerad

Rajendra Pachauri lämnar posten som ordförande för FN:s klimatpanel IPCC i svallvågorna av en utredning om sexuella trakasserier. Indiern Pachauri skulle egentligen ha suttit till oktober i år.

Indisk polis har inlett en brottsundersökning mot Pachauri. Han hoppade i veckan av ett IPCC-möte i Kenya med anledning av anklagelserna.

En 29-årig forskare vid den New Delhi-baserade tankesmejda han leder har anklagat honom för att förfölja henne med oönskade sms, mejl och telefonsamtal. Indisk polis har inlett en brottsundersökning.

– Hela hans beetende och orden till mig har haft övertydliga anspelningar på sex. Jag sade till honom att jag inte var intresserad av något förhållande vid otaliga tillfällen, men han vägrade att ge upp, säger hon till The Times of India. Trakasserierna ska ha börjat i september 2013.

Hon hävdar i en anmälan till New Delhi-polisen att hon fruktar att bevisningen i form av bland annat mobiltelefoner och datorer kan förstöras innan de beslagtas av polisen.

Farhågor om att utredningen förstörs

Hon uttrycker farhågor om att Pachauri tillåts att använda sitt kontaktnät inom den indiska regeringen för att försvåra eller förstöra utredningen.

Den 74-årige Pachauri bestrider anklagelserna och påstår att hans e-post och telefon har hackats. När uppgifterna om sextrsakasserierna publicerades försökte han först stoppa skriverierna.

Enligt den indiska sajten scroll.in har nu även en andra kvinna via en advokat berättat om Pachauris sexuella trakasserier. Hon var anställd på samma tankesmedja som den 29-åriga kvinnan.

Tio år gamla trakassarier

Hon berättar om trakasserier som ägde rum för tio år sedan. Hon har dock hittills valt att vara anonym.

Enligt advokaten berättar hon att flera kvinnor utsatts för trakasserier. Kvinnan berättar också att hon talat med institutets andreman men att denne viftat bort hennes anklagelser. Bland annat med orden att hon missförstått Pachauris ”värme”. Kvinnan hävdar dock att Pachauris beteende var föremål för korridorskvallret på tankesmedjan.

Den anonyma kvinnan berättar att han ska ha frågat kvinnor om deras privatliv, om förhållanden till olika män. Han ska kommit med inbjudningar till middagar. Att hålla handen, kramas och kyssas ska också ha ingått i hans beteende. Han ska ha ringt kvinnor på deras privata mobilnummer utanför kontorstid.

Tog emot fredspriset

I ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon skriver Pachauri att han inte kan ägna sig så helhjärtat åt ordförandeskapet som uppgiften kräver.

Vice ordförande Ismail El Gizouli tar över som ställföreträdande chef och FN lovar att verksamheten inte ska påverkas.

Rajendra Pachauri har lett IPCC under många år. 2007 tog han emot Nobels fredspris i organisationens namn. Priset delades med USA:s tidigare vicepresident Al Gore.

Hans avgång kommer vid en besvärlig tidpunkt för FN:s klimatpanel. Han är med i förberedelserna för ett toppmöte om klimatförändringar i december i år. Där kommer en handlingsplan för att motverka den globala uppvärmningen att beslutas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer