Regeringstrogna styrkor deltar i offensiven mot den rebellkontrollerade hamnstaden al-Hudaydah i Jemen, här cirka nio kilometer från stadens flygplats Foto: TT

FN:s krav på Jemen under offensiven i al-Hudaydah: Inga strider i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

Offensiven mot hamnstaden al-Hudaydah i Jemen går in på sin tredje dag. FN:s säkerhetsråd kräver att stadens viktiga hamn ska vara fortsatt öppen för att mat- och biståndsleveranser ska kunna nå fram.

Jemens utrikesminister Khaled Alyemany säger att de saudiskstödda styrkorna inte kommer att avancera till hamnen ”just nu”.

– Vi planerar inte att förstöra infrastrukturen, säger han till journalister i New York efter säkerhetsrådets möte, och tillägger:

– Vi är i ett område nära flygplatsen nu men inte vid hamnen.

Koalitionen: Har inget annat val

Den saudiskledda insatsen mot staden al-Hudaydah går nu in på sin tredje dag. Militäralliansen lagt in en tung militäroffensiv mot hamnstaden på den jemenitiska västkusten, i hopp om att driva bort Huthirebellerna från området. På marken finns trupper från Förenade Arabemiraten (UAE) tillsammans med Jemens egna regeringsstyrkor. I luften drivs offensiven på av saudiskt stridsflyg.

Staden al-Hudaydah kontrolleras sedan 2014 av Huthirebellerna i landet. Striderna rasar bland annat kring flygplatsen och där har minst 30 rebeller och nio regeringstrogna soldater dödats under torsdagen, enligt sjukvårdskällor som nyhetsbyrån AFP har talat med.

UAE sade i ett uttalande under torsdagen att man inte haft något val annat än att inleda offensiven.

– Ska vi låta huthier smuggla missiler? Det här kommer ju från hamnen. Vi har redan gett FN chansen att operera från den här hamnen, och (huthierna) vägrade, sade Förenade Arabemiratens FN-ambassadör, Obaid Salem al-Zaabi, vid en pressträff, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Koalitionen anklagar huthirebellerna för att smuggla iransktillverkade vapen in i Jemen, med syfte att bland annat försöka skjuta robotar mot Saudiarabien. Såväl rebellerna som Iran har avfärdat anklagelserna.

Risken: Förvärrat läge för miljontals

Samtidigt rapporterats nu hur skräckslagna civila försökt fly undan bomberna. En lyckad offensiv skulle vara ett betydande framsteg för den saudiskledda alliansen, som började flygbomba rebellmål i Jemen i mars 2015.

Striderna riskerar också att förvärra situationen för miljontals jemeniter, eftersom stora delar av den livsnödvändiga humanitära hjälpen passerar genom hamnen i al-Hudaydah.

– Vi har fortfarande sju fartyg i hamnen. Arbetet i hamnen pågår som normalt. Och vi har fem andra fartyg som väntar utanför, säger hamnchefen Dawood Fadel till AFP.

Bakgrund: Kriget i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10 000 människor dödats och tre miljoner har drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i slutet av förra året för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebeller mot honom, och dödade honom den 4 december.

Det pågående anfallet mot staden al-Hudaydah riktades inledningsvis mot stadens flygplats och det inleddes efter det att regeringsstyrkan fått klartecken från den militärallians som leds av Saudiarabien. Den saudiskledda alliansen hävdar att Huthirebellerna använder al-Hudaydah för att smuggla iransktillverkade vapen in i Jemen, för att sedan exempelvis skjuta robotar mot Saudiarabiens huvudstad Riyad. Anklagelserna avfärdas kategoriskt av såväl Huthirebellerna som Teheran.

FN-chefen António Guterres har gjort intensiva försök att förhindra ett stort slag om al-Hudaydah. Staden är landets kommersiella hjärta och över 70 procent av landets import, mat och biståndsleveranser passerar dess hamn.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.