Ugandas mångårige president Yoweri Museveni. Arkivbild. Foto: JOHN MUCHUCHA/AP/TT

FN:s människorättsarbete i Uganda stoppas – trots uppgifter om tortyr

Uppdaterad
Publicerad

FN:s människorättsorgan OHCHR får inte fortsätta sitt arbete i Uganda, i ett läge där människorättssituationen redan är på ett sluttande plan.

Ugandas utrikesdepartement har meddelat att Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) inte får förlängt mandat i landet.

Departementet har slagit fast att ugandiska myndigheter har ”förmåga att övervaka främjandet och försvaret av mänskliga rättigheter i hela landet”.

Tortyr och försvinnanden

OHCHR har verkat på plats i Uganda sedan 2006. Under det senaste åren har dess kansli i huvudstaden Kampala hamnat i fokus till exempel när aktivister har demonstrerat och anklagat myndigheter för bland annat tortyr och försvinnanden.

Under de senaste åren har också många oberoende rättsorganisationers arbete stoppats i landet. Ugandas president Yoweri Museveni har styrt sedan 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.