Nu släpps FN:s senaste klimatrapport

Publicerad

Lösningarna är i fokus när FN:s klimatpanel släpper sin nya delrapport om klimatförändringarna. Temat för rapporten är hur stora utsläppen av växthusgaser är, varifrån de kommer och vilka möjligheter forskarna ser att begränsa dem.

Rapporten sammanfattar det vetenskapliga kunskapsläget och är den tredje som publiceras på 8 månader. Den presenterar den senaste forskningen med en rad scenarior om hur klimatförändringarna påverkar oss, och vilka möjligheter forskarna tror att vi har att begränsa dem.

Den första delrapporten konstaterade att klimatförändringen har observerats över hela världen, att den är snabb och intensifieras. I den andra delrapporten konstaterades att klimatförändringarna hotar både människors och planetens hälsa, och klimatpanelen varnade också för att vi inte anpassar oss i tillräckligt hög grad inför en ny verklighet.

En nyhet i måndagens rapport är ett kapitel som har undersökt vad som motiverar både enskilda individer, samhällen och företag att ändra sina beteenden och konsumera mer ansvarsfullt för att minska klimatutsläppen.

SVT Nyheter sänder IPCC:s presskonferens live

FN:s klimatpanel IPCC

FN:s Intergovernmental Panel on Climate Change etablerades 1988 av FN:s generalförsamling och har 195 länder som medlemmar.

IPCC bedriver ingen egen forskning, utan sammanställer den senaste vetenskapen kring klimatförändringarna.

Tre arbetsgrupper publicerar varsin rapport varje rapporteringscykel. Den första belyser det naturvetenskapliga kunskapsläget, den andra klimatförändringarnas effekter på planet och samhälle och den sista möjliga lösningar.

Källa:IPCC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.