Karabinjärer för bort en demonstrant i Concepcion i centrala Chile på lördagen. Foto: Jose Luis Saavedra /TT-Reuters

FN samlar vittnesmål om övergrepp i Chile

Uppdaterad
Publicerad

En grupp FN-utredare finns nu på plats i Chile för att undersöka uppgifterna om övergrepp mot demonstranter under protesterna mot president Sebastian Piñera.

Minst 20 personer dödades under oroligheter i samband med protesterna, de flesta under helgen 18-20 oktober och början av den följande veckan.

Fortfarande demonstrerar tusentals personer varje dag, men våldsnivån har sjunkit avsevärt.

I fredags tog utredarna del av ett hundratal vittnesmål om ögonskador, brutna ben och andra allvarliga skador som vållats av polisens gummikulor och tårgasbehållare, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ögonskador

– Vi är säkra på att polisen inte har följt sina egna instruktioner om våldsanvändning, sade Enrique Morales, människorättschef vid läkarorganisationen Colegio Médico.

Enligt Morales har mer än 140 personer behandlats för ögonskador enbart av läkare knutna till Colegio Médico.

Tidigare har Institutet för mänskliga rättigheter (INDH) listat 1 574 personer som förts till sjukhus efter att ha skadats under protesterna, varav flera hundra med skottskador.

Institutet har inlett rättsprocesser mot staten i nära 200 fall, bland dem misstänkta mord och sexuella övergrepp.

Rekordstor protest

Protesterna riktades till en början mot en höjning av avgifterna i kollektivtrafiken, men har senare vidgats till att gälla författningen och den ekonomiska politiken i allmänhet. De flesta har varit fredliga, men plundring och mordbränder har förekommit, vilket regeringen bemötte med undantagstillstånd och militär på gatorna.

Den hittills största omfattningen fick protesterna den 25 oktober när omkring en miljon människor demonstrerade i huvudstaden Santiago – den största manifestationen efter militärdiktaturens fall 1990.

FN-utredningen har initierats av FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, som även varit Chiles president. Arbetet ska pågå till den 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.