I Pyongyang kan man märka av en ekonomisk tillväxt. Foto: Nicolai Zellmani/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

FN-sanktioner sätter tydliga spår i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

FN:s sanktioner sätter spår i vardagslivet i Nordkorea, men det är inget som nordkoreanerna själva vill medge. SVT:s team har i ett exklusivt reportage rest runt i huvudstaden Pyongyang under en vecka. Men övervakare från landets regim har följt med hela tiden och SVT har inte själva fått bestämma vilka personer som har intervjuats.

Det är en kall februaridag i Pyongyang och lärarparet Sim vaknar upp till en ny dag. De har båda jobbat i skolan hela sina liv och inte velat gå i pension trots att de har åldern inne.

Familjen Sim. "I varje familj är kvinnorna väldigt upptagna i hushållet och jag måste gå upp klockan fem varje morgon och laga frukost till familjen", säger Han Un Sun. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

– I varje familj är kvinnorna väldigt upptagna i hushållet. Varje morgon går jag upp klockan fem och lagar frukost till familjen, säger Han Un Sun.

Lägenheten de bor i är gratis och varje månad får de matkuponger som de kan byta in mot basvaror. Lönen, som i snitt ligger på runt 1 000 kronor i månaden, kan användas till annat.

Mödrar bygger Nordkorea

I centrala Pyongyang ligger kvinnosjukhuset, som är en stolthet. Nordkoreas ledare Kim Jong Un har slagit fast att det är mödrarna som bygger Nordkorea – och glada mödrar ger starka barn.

En barnmorska på mödravårdskliniken i Pyongyang. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Här får alla som fött trillingar och fyrlingar speciella privilegier från staten. Om föräldrarna vill kan de till exempel låta barnen stanna på barnhem i fyra år istället för att ta hem dem.

Men riktigt så problemfri är inte vården eftersom FN har infört en rad sanktioner mot landet på grund av kärnvapenprogrammet.

Påverkar sanktionerna ert arbete?

– Ja, det gör de, säger Bang Shang Sim, chefsläkare på kvinnosjukhuset i Pyongyang.

På vilket sätt?

– Det var så dyrt att importera delar till en datortomograf att vi valde att producera delarna själva.

Små steg framåt

Nordkoreaner är på väg hem från jobbet i Kaesong. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Men ekonomin tar ändå enligt osäker statistik små små steg framåt. Pyongyang cosmetic factory som producerar och säljer kosmetika har dubblat sin omsättning på ett år.

– Det här är produkterna som Kim Jong Un skickade till oss. Han gav oss världskända märkesprodukter som vi sedan analyserade och jämförde med våra egna. På så vis kunde vi förbättra våra produkter, säger en anställd på fabriken.

Företaget uppger att man redan nu exporterar till Ryssland, Kina och Cypern – trots att den typer av finansiella tjänster är sanktionerade av FN. Så det är svårt att förstå hur den handeln egentligen går till.

Öppnat upp

De senaste åren har Nordkorea öppnat upp den strikta planekonomin. Fabriker och jordbruk får numera sälja överskotten de producerar, när de nått upp till den kvot de ska leverera till regeringen.

Nordkorea har öppnat upp den strikta planekonomin, vilket gör att Resumbo kan sälja överskottet av det hon producerar efter att ha fyllt sin kvot till staten. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Resumbo som arbetar på ett jordbrukskollektiv berättar om hur lätt arbetet är och att de producerar långt över kvoten varje år.

– Det är lätt. Vi arbetar i växthuset och bevattningen är automatiserad. Om vi producerar mer än vår kvot kan vi sälja det eller använda det själva.

”Vill inte visa det fula”

Men det är långt ifrån något högteknologisk jordbruk som SVT:s team får se. De stoppas från att filma de enkelt utrustade jordbruksarbetarna på åkern.

– Det handlar om att vi inte vill visa det fula, säger en nordkorean till SVT.

SVT:s team har bara fått tillgång till huvudstaden Pyongyang, där en ekonomisk tillväxt kan skönjas och man med blotta ögat kan se hur nya butiker växer fram.

Biståndsorganisationerna har dock rapporterat om svält på landsbygden, och i torsdags bad den Nordkoreanska regeringen FN om nödhjälp på grund av matbristen – första gången de kommer en sådan vädjan.

Sommarens skörd har varit dålig på grund av torkan, och inte heller denna vinter ser det ut att komma mycket nederbörd, så risken är att även nästa års skörd blir dålig.

Här kan du läsa mer om SVT Nyheters teams tankar kring vad de fick se – och inte – vid sitt besök i Nordkorea

I Pyongyang kan man märka av en ekonomisk tillväxt. Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer