Turkiska soldater kontrollerar personer nära den syriska gränsen. Foto: TT

FN slår larm om övergrepp i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns trovärdiga och djupt oroande rapporter om omfattande övergrepp mot civilbefolkningen under Turkiets offensiv mot PKK-gerillan i sydöstra Turkiet, konstaterar FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

”Den bild som träder fram är, även om den fortfarande är ofullständig, extremt oroande”, säger Zeid Ra'ad al-Hussein i ett uttalande.

Han säger att han fått rapporter om krypskyttar som beskjutit kvinnor och barn, om tortyr och godtyckliga gripanden under de utegångsförbud som rått dygnet runt i flera kurddominerade städer.

Kräver utredning

”Värst av allt är rapporter som citerar vittnesmål och släktingar i Cizre som hävdar att mer än 100 människor brändes ihjäl när de tog skydd i tre olika källare som omringats av säkerhetsstyrkorna.”

Han kräver en fullständig utredning av händelserna och att Turkiet omedelbart släpper in FN, observatörer, utredare och journalister i de drabbade områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.