– Jag är naturligtvis ledsen för barnens skull, men jag är även orolig för vad det ger för exempel om förövare till sådana brott går fria, säger Anders Kompass. Foto: Arkivfoto: SVT

Inget åtal mot FN-soldater som anklagats för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Att det inte ser ut att bli något åtal mot de franska FN-soldater som anklagats för sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken är mycket oroande.

Det säger visselblåsaren Anders Kompass, som satte sin egen karriär på spel för att avslöja skandalen.

– Jag är naturligtvis ledsen för barnens skull, men jag är även orolig för vad det ger för exempel om förövare till sådana brott går fria, säger Anders Kompass.

När han som chef på FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève i juli 2014 lämnade över en intern FN-rapport om de misstänkta övergreppen till franska myndigheter stängdes han av från sitt arbete, anklagades för tjänstefel och belades med munkavle.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

– När jag varskodde Frankrike så pågick övergreppen. De franska polisutredarna hade fått tillräcklig information för att kunna identifiera och tala med barnen, samt de FN-medarbetare som intervjuat barnen, för att få tillräckligt med bevismaterial. Därför är jag väldigt förvånad och ledsen över att det inte tycktes räcka, säger han.

”Det fanns vittnen”

Reaktionerna blev mycket kraftiga när härvan avslöjades i april 2015. Frankrikes president François Hollande sade att ”om några soldater har betett sig illa kommer jag inte att visa dem någon nåd”.

– Det fanns vittnen, det fanns trovärdiga vittnesmål från de utsatta barnen, som även hade lämnat bra signalement på soldaterna. Det faktum att man kunde identifiera 14–15 soldater som misstänkta borde ha räckt för att åtminstone inleda en rättegång.

Avslöjandet ledde även till att en rad rapporter om liknande övergrepp kom upp i ljuset.

– Det var som att en pandorabox hade öppnats. Det kom fram en uppsjö av nya fall och anklagelser, säger Kompass, som i dag arbetar som Latinamerikarådgivare på UD.

Frankrike måste bryta tystnaden

Tre olika utredningar har sedan händelsen friat Anders Kompass, samt riktat oerhört allvarlig kritik mot FN, både för hur organisationen hanterande Anders Kompass och anklagelserna om övergrepp.

– Det som är allvarligt nu är att hela världen ser på det här fallet. Både de som har drabbats och människorna inom FN. Om de ser att ingenting händer i Frankrike så skickar det fel signaler. Talar man om nolltolerans måste det också finnas rättsliga påföljder.

Kräver förklaring

Men i veckan sade franska åklagarmyndigheten till BBC att de domare som utrett anklagelserna inte hittat tillräckliga bevis för att starta en rättegång. Därmed läggs fallet med största sannolikhet ned.

Vad tror du det får för effekt för liknande fall?

– Det gör mig orolig. Det hade varit väldigt viktigt att Frankrike hade kunnat visa på ett gott exempel. Nu måste Frankrike bryta tystnaden och förklara varför det inte blir några rättsliga påföljder.

Bakgrund: Skandalen skakade FN

Ett 15-tal franska FN-soldater anklagas i en intern FN-rapport för sexuella övergrepp mot flera barn, mellan 8 och 13 år gamla. Övergreppen ska ha skett mellan december 2013 och juni 2014 i ett flyktingläger i huvudstaden Bangui i Centralafrikanska republiken, där ett blodigt inbördeskrig rasade. Småpojkar ska bland annat ha utfört oralsex i utbyte mot mat eller pengar.

Efter att ha läst rapporten lämnar den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass över den till franska åklagare i juli 2014, eftersom FN inte agerat och han är rädd att de skyldiga ska förbli ostraffade.

Våren 2015 kallar FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, till sig Anders Kompass och meddelar att han är avstängd med omedelbar verkan. Kompass leds ut från sitt kontor av en vakt och beläggs med munkavle tills dess att internutredningen om hans agerande är färdig.

I april 2015 avslöjar brittiska The Guardian hela historien, vilket leder till en storm av kritik mot FN.

Tre olika utredningar har sedan dess friat Anders Kompass, samt riktat oerhört allvarlig kritik mot FN, både för hur organisationen hanterande Anders Kompass och anklagelserna om övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet