Oslipade diamanter. Foto: TT

FN: Talibanerna är som maffia

Uppdaterad
Publicerad

Kidnappningar, heroin och svarthandel med ädelstenar – talibanerna finansieras allt mer av kriminella aktiviteter, visar en FN-rapport.

FN varnar också för att det hotar fredsmöjligheterna.

”Talibanmedlemmar som är inblandade i kriminella aktiviteter kommer inte att gynnas politiskt eller ekonomiskt av en potentiell försoning mellan Afghanistans regering och det högsta ledarskapet i talibanrörelsen”, skriver en expertpanel till FN:s säkerhetsråd.

Panelen ger rådet underlag för bland annat beslut i sanktionsfrågor.

Experterna pekar på att talibanerna allt mer finansierar sig genom framställning och smuggling av heroin. Vidare finansierar sig rörelsen även genom utpressning, kidnappningar, olaglig skatteindrivning samt illegal drift av rubin- och smaragdgruvor. Talibanerna liknar nu en maffia, enligt rapporten.

”De agerar mer och mer som Gudfäder”, skriver experterna.

De pekar också på att strider mot talibanerna ofta uppstår i närheten av laboratorier som framställer heroin.

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani försöker öppna fredssamtal med talibanerna, samtidigt som hans egna säkerhetsstyrkor försöker upprätthålla kontrollen över landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.