Beväpnade militärer på plats i Myanmars största stad Rangoon. Foto: EPA/TT

FN:s sändebud varnar: Stor risk för blodbad i Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Militärens allt våldsammare metoder för att slå ner protesterna i Myanmar riskerar att slå över i ett regelrätt blodbad. Det säger Christine Schraner Burgener, FN:s särskilda sändebud i landet, i ett möte med säkerhetsrådet.

Över 500 civila har dödats sedan statskuppen i Myanmar den 1 februari, då militären åter grep makten i landet.

De senaste veckorna den nya regimen slagit ner allt hårdare mot de som protesterar mot kuppen. I lördags inträffade den hittills blodigaste dagen då 121 människor dödades, enligt människorättsorganisationen Assistance Association for Political Prisoners.

Nu varnar Christine Schraner Burgene, FN:s särskilda sändebud i Myanmar, i ett möte med säkerhetsrådet för att situationen kan komma eskalera ytterligare, rapporterar Reuters. Schraner Burgene pekar på att militären inte har kontroll över situationen, vilket innebär att ett ”blodbad är nära förestående”.

– Överväg att använda alla till buds stående medel för att agera gemensamt och göra det rätta, säger Schraner Burgene, till medlemsländerna i säkerhetsrådet.

Säkerhetsrådet har hittills gjort två uttalanden där man uttrycker oro kring situationen i Myanmar. Förslag om eventuella ingripanden i landet har dock hittills röstats ner av Kina, Ryssland, Indien och Vietnam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.