Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Foto: Ukraine News Live/Twitter/SVT Nyheter

FOI-expert: Nya drönarattacken kan vara viktig framgång för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om drönarattacker på lördagsmorgonen mot ryska marinens flaggskepp Amiral Makarov i Svarta havet, kan vara en viktig framgång för Ukraina. Det säger Niklas Granholm, forskningsledare och marinexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det innebär det att ryska Svartahavsmarinen försvagas ytterligare – om uppgifterna stämmer, säger han.

Ukraina ska under lördagsmorgonen utfört drönarattacker mot Sevastopol på Krimhalvön, hamnen där Rysslands Svartahavsmarin är placerad och som Ryssland ockuperade 2014.

När SVT Nyheter talar med FOI:s expert Niklas Granholm på lördagseftermiddagen är han försiktig att kommentera uppgifterna eftersom de ännu inte bekräftats och källan är ryska försvarsministeriet.

– Om de här uppgifterna, som är preliminära och svåra att få bekräftade i det här tidiga skedet stämmer, så innebär det att ryska Svartahavsmarinen försvagats ytterligare.

Han säger dock att det i så fall kan vara en viktig framgång för Ukraina.

– Det är en typ av fartyg som har kapacitet att skjuta de så kallade Kalibr-robotarna, som man har använt för att skjuta på mål inne i Ukraina från havet. Den förmågan försvagas ytterligare.

Arkivbild av ryska marinens fregatt Amiral Makarov som uppges vara beväpnad med Kalibr kryssningsrobotar. Foto: Alexander Patrikeev, CC0, via Wikimedia Commons

Psykologisk framgång

Forskningsledare Granholm säger även att uppgifterna om drönarattacken kan vara en viktig psykologisk framgång för Ukraina.

– Amiral Makarov, som det verkar röra sig om, är flaggskeppet för Svartahavsmarinen, som ersatte kryssaren Moskva som sänktes i april. Att förlora ett flaggskepp är väldigt viktigt och en prestigeförlust för ryska Svartahavsmarinen.

Om det är drönare – vilken sorts drönare är det sannolikt frågan om?

– Om uppgifterna stämmer, kan det vara drönare som flyger i luften och anfaller från luften, men det kan också vara drönare som rör sig på havet, på vattenytan eller under vattenytan.

Här kan du se internationell experten om Rysslands återstående robotförmåga.

Spannmålsexport hotas

På lördagseftermiddagen meddelande även Ryssland att de drar sig ur avtalet om export av spannmål från Ukraina. Enligt avtalet mellan ockupationsmakten Ryssland och Ukraina ska lastfartyg från tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk – garanteras säker passage genom Svarta havet.

– Utvecklingen i och med attacken mot Sevastopol ser ut att hota spannmålsavtalet som undertecknades i juli. Det blir nu sannolikt en stark dynamik med följder bortom Svarta havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.