Austronauten Andrew Morgan hjälper till att spåra tomten. Foto: AFP

Följ jultomtens slädfärd via militärspårare

Uppdaterad
Publicerad

364 dagar på året övervakar det nordamerikanska militärkommandot Norad luftrummet och fredar kontinenten från asymmetriska hot. I dag, julafton, öppnar emellertid det amerikansk-kanadensiska militärsamarbetsorganet dörren för allmänheten – för att kunna följa jultomtens slädfärd , i realtid.

Via Norads så kallade ” Santa tracker ”, jultomtespårare, kan allmänheten i realtid följa jultomten, hans renar och medhavda paketsäcks resa under den stressigaste dagen på året. Liksom jultomtens årliga tradition är att sprida glädje är det en tradition för Norad att låta allmänheten följa hans resa i realtid.

”Han magiska resa över världen har börjat och vi är stolta över att fortsätta traditionen att spåra hans resa”, säger Norad i ett meddelande enligt CNN.

På väg till Ryssland och Asien

Och Jultomten har varit uppe i ottan, visar Norads tomtespårare. Sedan klockan fyra i morse har han varit på språng, med avresa från Nordpolen på väg till sina första anhalter i östra Ryssland och Asien, rapporterar CNN.

Vid 13.30-snåret, svensk tid, befann sig jultomten mellan Nya Zeeland och önationen Tonga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.