Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter nere i tunnelbygget med en av de många bultar som ska hålla allt på plats. Följ med ner hundratals meter under jorden där höghastighetstågen ska rulla. Foto: SVT

Följ med ner i enorma tunnelbygget under London

Publicerad

Borrmaskiner som väger 2000 ton och är 140 meter långa är vad som krävs när tunnlarna för den tänka höghastighetsbanan mellan London och Birmingham ska byggas.

SVT Nyheter följde med ner under jord i nordvästra London, där bygget pågår dygnet runt.

Tunnlarna ska bli 21 kilometer långa. Just nu är man ett hundratal meter in i berget, där borrarna tuggar sig igenom drygt 15 meter per dag.

– Det är det största infrastrukturprojektet i Europa, säger svenska Skanskas VD, Anders Danielsson.

Han är på besök i London som representant för ett av företagen som är med och bygger tunnlarna för höghastighetsbanan, som ska vara i drift någon gång mellan 2029 och 2033.

Det är kritiken mot tunnelbygget

Notan för projektet har dragit iväg rejält på grund av inflationen. Och kritiker säger att byggets miljöpåverkan är för stor.

– Kritik förekommer alltid vid den här typen av projekt, men jag tror att det kommer bli bra för Storbritannien i slutändan, säger Anders Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.