Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den lilla staden Babcock Ranch i Florida, USA, stod emot förra årets orkansäsong utan större skador. Foto: SVT

Följ med till världens första orkansäkrade stad

Uppdaterad
Publicerad

USA drabbas av naturkatastrofer var artonde dag, enligt landets regering. Nu växer antalet bostadsområden med klimatanpassning och orkanskydd, däribland Babcock Ranch, USAs första orkansäkrade stad.

Det tilltagande extremvädret får kostnaderna att skena och har fått flera försäkringsbolag att sluta försäkra bostäder med hänvisning till klimatförändringarna. Nu växer efterfrågan på klimatsäkra boenden.

– Vi var bortresta i Italien när stormen kom senast. Lyckligtvis kunde vi via en applikation sänka ner orkanskyddet för bostaden, säger fastighetsmäklaren Lisa Hall som bor i orkansäkra Babcock Ranch.

Men att bo i området är dyrt, villor går på 12-13 miljoner kronor. En bra investering, enligt svenske Peter Widmark som också valt att bosätta sig i Babcock ranch.

– De är upp 30-40 procent på ett år, så det är en jättebra investering, säger han.

– Folk vill inte bo vid kusten och behöva bygga om skadade hus för att sen teckna nya försäkringar -- om man ens kan få någon, säger mäklaren Lisa Hall.

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström har besökt Babcock Ranch, se reportaget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.