Följ en kontinent i förvandling

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Erika Bjerström och fotograf Emil Larsson har genom sina resor breddat synen på Afrika

2010 inledde vi serien Det Nya Afrika. I hittills tio länder( Liberia, Ghana, Namibia, Rwanda, Malawi, Nigeria, Tanzania, Kenya, Etiopien och Senegal ) har vi skildrat framstegen på den afrikanska kontinenten.

Det har varit en spännande resa då jag som journalist tvingats ompröva många fördomar. Afrika skildras i media som en kontinent av offer, krig, svält och hopplöshet. Men de senaste tio åren har många länder  haft en stabil tillväxt och det börjar märkas. Alltfler barn går i skola, barnadödligheten sjunker, antal krig och konflikter minskar och  44 länder håller demokratiska val.

Men än återstår enorma utmaningar. Välståndet måste nå alla, nu växer inkomstskillnaderna och 400 miljoner afrikaner lever i absolut fattigdom. I sommar reser vi till Etiopien, Malawi och Mozambique för att fortsätta skildra Det Nya Afrika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det nya Afrika

Mer i ämnet