Inger Støjberg har ännu inte sagt något om sin politiska framtid. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Folketinget kastar ut fängelsedömda Inger Støjberg

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg kastas ut ur parlamentet på grund av sin fängelsedom i riksrätten.

När folketingskollegorna i närmare fyra timmar debatterade hennes lämplighet som ledamot försvarades Støjberg främst av Dansk Folkeparti (DF), som vill ha henne som ny partiledare.

Själva omröstningen var odramatisk, eftersom alla partier förutom Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige på förhand uppgett att man såg Inger Støjberg – som är politisk vilde sedan februari i år – olämplig att sitta kvar som folketingsledamot.

Detta eftersom riksrätten förra veckan dömde Støjberg till 60 dagars fängelse för att hon under sin tid som migrationsminister i Venstreregeringen gav en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt i de fall då den ena parten är minderårig (under 18 år).

Direkt efter omröstningen ombads hon att lämna folketingssalen, och en ersättare kallades in.

Försvarades av DF

Framförallt var det invandringskritiska DF som försvarade Støjberg – och det genom att göra sakpolitik av frågan.

Flera som tog ordet ansåg att regeringspartiet Socialdemokratiet uppvisade en dubbelmoral, däribland Kristian Thulesen Dahl, avgående partiledare för Dansk Folkeparti.

– Man röstar ut henne från folketinget, men man menar samtidigt att hon gjorde det rätta när man särade de unga flickorna från deras äldre män. Det hänger inte riktigt ihop.

På det svarade Jeppe Bruus, politisk ordförande för socialdemokraterna:

– Även om vi kan vara politiskt eniga upphör enigheten när man bryter lagen.

”Svårt beslut”

Lars Løkke Rasmussen var statsminister när händelserna ägde rum. Både Løkke Rasmussen, som även han är politisk vilde, och Venstre röstade för att Støjberg är olämplig att fortsätta i folketinget.

– Det är många som har sagt att det är ett svårt beslut vi ska fatta, och det är det också på ett mänskligt plan. Men man kan inte sitta i folketinget om man är dömd till fängelse i 60 dagar, sa Lars Løkke Rasmussen.

Olämpligheten som ledamot gäller mandatperioden ut.

Kan väljas in igen

Trots att Støjberg ännu inte är medlem i Dansk Folkeparti vill framträdande politiker inom partiet att hon tar över som partiledare.

Pia Kjærsgaard, partiledare för Dansk Folkeparti 1995–2012, var en av de sista talarna innan omröstningen.

– Jag förväntar mig att Inger Støjberg kommer bli omvald vid nästa val med ett mycket stort väljarstöd, sa Kjærsgaard.

DF ska välja sin nya ledare på ett extrainsatt årsmöte den 23 januari, men kandidater har fram till den 7 januari att anmäla sitt intresse.

Nästa folketingsval hålls senast den 4 juni 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag är väldigt, väldigt chockad måste jag säga”, sa tidigare migrationsministern Inger Støjberg efter att ha dömts till 60 dagars fängelse. Foto: EBU

Politikern Inger Støjberg är född 16 mars 1973 i Hjerk på Jylland.

Hon blev folketingsledamot för Venstre 2001 och har haft flera ministerposter under de mandatperioder som partiet har varit i regeringsställning.

Åren 2009–2011 var hon arbetsmarknadsminister och hade under det första året även ansvar för jämställdhetsfrågor.

Støjberg var migrationsminister 2015–2019 och var under åren 2015–2016 även bostadsminister.

Hon har haft flera toppositioner inom Venstre, men efter ett drygt år som partiets vice ordförande avgick hon från posten den 29 december 2020. Detta efter det att partiledaren Jakob Ellemann-Jensen tappat förtroendet för henne.

I början av februari röstade folketinget ja till att resa riksrättsåtal mot Støjberg för den lagvidriga instruktionen i februari 2016 om att att skilja asylsökande par åt, där den ena parten var minderårig (under 18 år).

Även hennes parti Venstre röstade ja till riksrätt och någon dag senare meddelade Støjberg att hon lämnar partiet för att bli politisk vilde i parlamentet.

Riksrättens dom kom den 13 december och Støjberg dömdes till 60 dagars fängelse.

En majoritet av ledamöterna i folketinget anser att hon är olämplig att fortsätta som ledamot i det danska parlamentet på grund av domen. Den 21 december röstade folketinget för en uteslutning av Støjberg.

Källor: Ritzau och Danmarks Radio

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer