En ambulansförare utanför sjukhuset i Wuhan, ett av de områden där flest fall av coronaviruset rapporterats Foto: Yuan Zheng/TT

Folkhälsomyndigheten ändrar inte rekommendationer

Publicerad

Folkhälsomyndigheten ändrar inte rekommendationerna för personer som varit i områden som drabbats av coronaviruset. Detta trots rapporter om att viruset kan spridas redan under inkubationstiden.
– De uppgifterna är närmast på ryktesnivå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I nuläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten att personer som har varit i områden där coronaviruset finns att kontakta vården via telefon endast om man har symptom som hosta och feber.

Enligt Anders Tegnell finns det i nuläget inget som tyder på att man behöver rekommendera att alla som varit i områden där viruset finns behöver isolera sig.

– Det vi vet nu och det vi känner till om coronaviruset gör att vi inte behöver rekommendera personer att vidta sådana inskränkande åtgärder.

Inte tillräckliga rapporter

Kinas hälsominister Ma Xiaowei sa i helgen att coronaviruset är smittsamt även under inkubationstiden, alltså perioden mellan att en person smittats och att sjukdomen bryter ut. Men enligt Anders Tegnell finns det inte tillräckligt med rapporter om att viruset sprids under inkubationstiden.

– Det finns bara en studie som pekar på att det är så, men det är väldigt lite data och det finns bara bekräftat från en person, säger han.

Kan ändras

Samtidigt följer Folkhälsomyndigheten utvecklingen av viruset och världshälsoorganisationen WHO:s uppgifter. Anders Tegnell säger att rekommendationerna kan komma att ändras.

– Vi måste ha stor respekt för att läget kan ändras, men vi kan inte reagera på alla uppgifter. Sen får man ändra sig om det kommer viktig data.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet