Folkkära svenskar anklagas för att vara nazister i rysk affisch

Uppdaterad
Publicerad

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad, filmregissören Ingmar Bergman och folkkära barnboksförfattaren Astrid Lindgren. Det är tre av våra mest internationellt kända svenskar. Och, enligt en annons som är uppsatt i en busskur utanför den svenska ambassaden i Moskva, beskylls de nu för att vara nazister.

Kreml har vid upprepade tillfällen felaktigt påstått att Ukraina var fullt av nazister, och har återupprepat detta påstående konstant som en del av den ryska propagandan.

I bilder som fått enorm spridning i sociala medier, riktas nu också liknande nazist-anklagelser mot kända och älskade svenskar.

Kriget i Ukraina

I en stor annons, uppsatt i en busskur i Moskva, står texten ”Vi är emot nazismen, och det är de inte”, med svartvita bilder på Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad och Ingmar Bergman.

Undertecknat är en organisation med namnet ”Vår seger”.

Efter invasionen av Ukraina 24 februari har diskussionen om Natomedlemskap intensifierats i Sverige, och enligt vissa källor börjar den socialdemokratiska regeringen öppna för ett medlemskap i närtid.

Det är i nuläget oklart hur många annonser som har satts upp.

UD bekräftar kampanjen

Utrikesdepartementet bekräftar den ryska kampanjen.

”Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD:s presstjänst i en kommentar till SVT Nyheter.

Statsminister Magdalena Andersson kommenterade den ryska kampanjen under en pressträff efter mötet med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på tisdagen, rapporterar Expressen.

– Det är naturligtvis ett helt oacceptabelt sätt att agera, säger hon. 

Lindgrens barnbarn kommenterar

Olle Nyman, Astrid Lindgrens barnbarn, skriver så här till SVT Nyheter angående den ryska annonsen där författaren beskylls för att vara nazist:

”Astrid Lindgren var, som alla vet, en engagerad anti-nazist. Affischerna är en del av en medveten desinformationskampanj och har ingenting med sanningen att göra”.

Även IKEA kommenterar: ”Vi känner till den ryska kampanjen som även inkluderar vår grundare Ingvar Kamprad. Vi avstår dock från att kommentera politisk propaganda”, skriver Arvid Stigland, presskommunikatör på IKEA, i en kommentar till SVT Nyheter.

Också Stiftelsen Ingmar Bergman reagerar.

– Det är så uppenbart att Ryssland griper efter halmstrån. De har försökt legitimera hela det här kriget med någon sorts föregiven antinazim och kallar gud och hela världen för nazister, säger Jan Holmberg, stiftelsens vd, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet