Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Folkrättsexperten om Israels läckta dokument: ”Ett extremt förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt dokument som AP tagit del av har israeliska myndigheter skissat på en plan för att flytta befolkningen i Gaza till Egypten. 

– Jag tycker att det låter som ett extremt förslag och jag är förvånad över att man ens har tänkt på det i det Israeliska regeringskansliet, säger Pål Wrange professor i folkrätt.

För den israeliska säkerheten vore den mest önskvärda lösningen på konflikten i Gaza att flytta de 2,3 miljoner människor som bor i Gaza till tältstäder i norra Egypten – och i förlängningen permanenta bosättningar. Det skriver Israels underrättelsemyndighet i läckta dokument som nyhetsbyrån AP tagit del av.

Den israeliska regeringen har bekräftat att dokumenten är äkta, men spelar ner dess betydelse genom att säga att rapporten endast är hypotetisk.

Krig mellan Israel och Hamas

”Går absolut inte”

Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger att det kan vara tillåtet att temporärt flytta en befolkning under krig för att skydda befolkningen. Men då måste Egypten i det här fallet ge sitt medgivande och befolkningen måste få tillfälle att sedan flytta tillbaka igen efter kriget.

– Att permanent flytta en befolkning, det går absolut inte. Det skulle dels strida mot deras mänskliga rättigheter och mot den internationella humanitära rätten. Det skulle förstås också kräva att Egypten accepterar det, säger han.

Wrange betonar att även i ett teoretiskt scenario där var och en som bor i Gaza frivilligt skulle acceptera att flyttas så skulle det ändå inte ge Israel rätt att annektera Gaza.

– Det skulle i så fall bli ett tomt land utan någon regering, säger Wrange.

”Tror inte att det kan ske”

Pål Wrange säger att han är förvånad över att man i Israeliska myndigheter över huvud taget tänkt i dessa banor. Om staten Israel skulle deportera befolkningen i Gaza skulle de sannolikt göra sig skyldiga till en grov överträdelse av folkrätten och ett antal befattningshavare skulle sannolikt också kunna hållas individuellt ansvariga för krigsförbrytelser.

Just därför är detta inte någonting som Wrange tror kommer att ske.

– Jag tror inte att det kan ske därför att motståndet i omvärlden skulle vara allt för stort. Jag tror inte att Israels regering skulle bedöma att det är värt priset att ens försöka att genomföra den här planen. Jag har även svårt att tänka mig att Egypten skulle acceptera det här, säger Wrange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet