Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de som simmade ut till valen är Brandon Parr, hör honom berätta här. Foto: ABC News

Strandad kaskelot kan komma att avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Nyfikna badgäster passade på att få närkontakt med en kaskelot som simmat in nära land.

Nu sitter valen fast – och kan avlivas om den inte kommer loss.

I Australien har stranden i Rockingham stängts av för allmänheten efter att en kaskelot strandat omkring 50 meter från kusten.

Kaskelotten är mer är 15 meter lång och väger omkring 30 ton. Enligt myndigheten för biologiskt mångfald, naturvård och attraktioner, DBCA, kan djuret skadas av att vara fast mot sanden.

– Normalt är detta ett djur som stöds helt av havsvattnet, så den typen av kompression är en mycket dålig situation att befinna sig i, säger Kelly Waples från DBCA till ABC News.

Om djuret inte kommer loss från sandbanken kan det komma att avlivas, enligt myndigheten.

Ström av nyfikna åskådare

Allmänheten har uppmanats att undvika området, både för att inte störa djuret och för att valen riskerar att locka till sig hajar.

Under lördagen tog sig samma kaskelot in på grunt vatten i Port Beach, cirka tre mil från Rockingham. Valen ska ha simmat ut till djupare vatten efter ungefär en timme, men under tiden simmade flera badgäster ut till djuret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.