Michel Aoun är Libanons nya president. Foto: REUTERS/Mohamed Azakir TPX IMAGES OF THE DAY/TT

Efter 46 försök: Här är Libanons nya president

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För 26 år sedan tvingades han lämna presidentpalatset i Beirut och gå i exil i Frankrike. I dag har den tidigare armechefen Michel Aoun valts till Libanons president.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Säkerhetspådraget har varit stort i Beirut i dag. Större delen av innerstaden har spärrats av med militärposteringar och skolorna har hållit stängt. Den vanligtvis bullriga staden var tystare än vanligt med undantag av ljudet från helikoptrar som hovrade över höghusen.

Men när resultatet kom bröt jubel ut på flera torg där människor samlats för att fira. I nära två och ett halvt år har presidentposten varit tom i Libanon och politiken har varit lamslagen.

I sitt tal när han svors in lovade Aoun att slåss mot terrorismen och att motverka att regionala konflikter i Irak och Syrien ska sprida sig till Libanon.

Parlamentet röstade fyra gånger

Han fick 83 röster av 127, men processen drog ut på tiden efter att någon parlamentsledamot envisats med att lägga två röster i valurnan och därmed gjort valet ogiltigt. Sammanlagt röstade parlamentet fyra gånger.

En ledamot röstade på den kända libanesiska sångerskan Mariam Klink och en annan lade sin röst på ”Zorba the Greek” vilket väckte skratt i parlamentet.

Aoun är en kristen general som är allierad med den shiamuslimska Hizbollahrörelsen.

Han kunde väljas tack vare stöd från en av sina främsta politiska rivaler – den sunnimuslimske ledaren Saad Hariri som leder det största politiska blocket i parlamentet. Hariri som tidigare varit premiärminister har anklagat Syrien och Hizbollah för mordet på fadern Rafik Hariri, men motiverade sitt stöd med att han ville ”skydda Libanon”. Saad Hariri backas upp av Saudiarabien, och han hoppas kunna bli premiärminister med Aoun som president.

En seger för Iran

Den stora frågan nu är hur Aoun ska lyckas ena de två rivaliserande politiska blocken tillräckligt för att man ska lyckas styra landet på ett effektivt sätt.

Valet av Aoun ses som en seger för Iran i den regionala maktkampen mellan Mellanösterns stormakter Iran och Saudiarabien.

Regeringsmakten i Libanon bygger på en balans mellan de största religiösa grupperna. Presidenten är kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och talmannen i parlamentet shiamuslim.

Vill att syrier återvänder

Mot slutet av Libanons inbördeskrig ledde Michel Aoun en av två rivaliserande regeringar från presidentpalatset i Beirut. Han startade det så kallade befrielsekriget mot Syriens militära närvaro i Libanon, men misslyckades och tvingades i exil i Frankrike.

Men efter att ha återvänt till Libanon gjorde Aoun en helomvändning. Han gick i allians med den Iran- och Syrienstödda Hizbollahrörelsen som slåss på regimens sida i Syrienkriget och besökte Syriens president Bashar al-Assad.

I sitt tal efter att han svurits in sade Michel Aoun att syriska flyktingar som sökt skydd i Libanon bör återvända till Syrien. Libanon har tagit emot mer än en och en halv miljon flyktingar från Syrien sedan kriget började.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.