Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det samband mellan mens och covid-vaccinet? Foto: Experten om sambandet mellan mens och covid-vaccinet

Förändringar i mensen efter vaccinet – stämmer verkligen det?

Uppdaterad
Publicerad

Feber, huvudvärk, en öm arm – det är vanliga bieffekter av vaccin och även för covid-19 vaccinet. Däremot fanns det ingenting under förstudierna av vaccinet som tydde på att menscykeln påverkas av vaccinet, säger Ali Mirazimi, virusprofessor vid Karolinska Institutet.

– När läkemedelsverket och EMA granskade de vacciner som har blivit godkända så fanns det inga sådana rapporter, säger han.

Samtidigt sprids berättelser på sociala medier om hur personer upplever att deras mens förändrats efter de tog vaccinet mot covid 19. Det kan handla om kraftigare blödningar, mer smärta än vanligt eller oregelbunden mens. 

Men stämmer verkligen det? Vi frågade Ali Mirazimi och Ali Harandi, docent och chef vid vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska, som båda menar att det inte finns någon anledning att vara orolig.

– Det vi hittills vet är att det inte finns några vetenskapliga samband mellan coronavaccinen och mens, samt att det inte kommer leda till permanenta förändringar i menstruationscykeln, säger Ali Harandi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet