Svenske Aron Modig sade på presskonferensen i Havana att bilen inte prejades av vägen. Foto: Scanpix

Modig åter på svensk mark

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dryg vecka i förvar i Kuba är Aron Modig tillbaka i Sverige, meddelar Kristdemokraterna. Samtidigt inleder Kuba utredning kring bilolyckan som krävde Payas liv.

”Jag är mycket glad att Aron Modig nu är åter i Sverige och vilar ut tillsammans med sin familj”, skriver KD-ledaren Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Modig kommer att prata med medier på fredag.

Inleder utredning

Samtidigt inleder kuba en utredning av den spanske politiker som anklagas för den kubanska regimkritikern Oswaldo Payás död, uppger kommunistpartiets tidning Granma, enligt nyhetsbyrån AFP.

Payá och ledaren för den regimkritiska MCL-rörelsens ungdomsförbund, Harold Cepero, omkom den 22 juli då deras bil kolliderade med ett träd. Oppositionella på Kuba misstänker att bilen prejades av vägen, men både Carromero och Aron Modig, ordföranden för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU) som var med i kraschen, säger att det var en olycka.

Misstänks för illegala aktiviteter

Carromero riskerar tio års fängelse, enligt AFP. Modig tilläts dock lämna Kuba, ”trots de illegala aktiviteter han bedrev” och att han bröt mot villkoren för sitt turistvisum, skriver kommunistpartiets tidning Granma i en ledare.

De illegala aktiviteterna som åsyftas är att Modig och Carromero ska ha rest till Kuba med ”syfte att finansiera” MCL, som startades av Payá, och att hjälpa till med grundandet av rörelsens ungdomsförbund. Pengarna ska enligt Granma ha kommit från kristdemokrater i Sverige.

De två hade precis lämnat över pengarna och var på väg mot staden Santiago när olyckan inträffade, skriver tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilkraschen på Kuba

Mer i ämnet