Socialistpartiet gick framåt

Uppdaterad
Publicerad

President Francois Hollandes Socialistparti tar täten i det franska parlamentsvalet, vars första omgång hölls på söndagen. Främlingsfientliga Nationella Fronten gick samtidigt framåt.

Den tämligen nytillträdde presidenten Francois Hollande behöver starkt stöd i den franska nationalförsamlingen för att kunna driva igenom omfattande politiska program.

Hollande har lovat att vända trenden med stigande arbetslöshet och att ta itu med regeringens skulder utan att skära ner på välfärden och införa åtstramningar i stil med dem som genomförts i Grekland. Nu verkar han få det starka mandat i underhuset som han behöver.
 

Grönt stöd
Men han lär behöva stöd från De gröna för att kontrollera makten i underhuset.

President Francois Hollandes socialistparti och dess allierade har tagit täten i den första omgången av valet till Frankrikes nationalförsamling.

Socialisterna och De gröna fick omkring 46 procent av rösterna och expresident Nicolas Sarkozys högerparti UMP 34, enligt inrikesdepartementets redovisning av slutresultatet.

Valet till Frankrikes nationalförsamling väntas därmed ge president Francois Hollande den majoritet han behöver för att genomdriva sina nya skattereformer och andra politiska förslag som han drev under presidentvalskampanjen där han besegrade sittande president Nicolas Sarkozy.

-Det finns en segrare från vänstra sidan, men det är ingen stor segrare. Den har bara en relativ majoritet och inte en absolut majoritet – och vid en kris behöver vi en absolut majoritet, varnade den politiska analytikern Stephane Rozes vid institutet CAP när de första resultaten presenterades.
 

Nationella fronten framåt
Det främlingsfientliga partiet Nationella Fronten med partiledaren Marine Le Pen fick 13,6 procent av rösterna, ett kraftigt lyft från de fyra procent partiet skrapade ihop i förra parlamentsvalet 2007. I sitt starkaste fäste, nordfranska Hénin-Beumont, tog Le Pen ett kliv mot seger i lokalvalets första omgång med omkring 40 procent av rösterna.

Valdeltagandet var 56 procent vid söndagens val, vilket anses vara lågt. En andra och avgörande valomgång hålls om en vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parlamentsval i Frankrike 2012

Mer i ämnet